Εμφύτευμα θα θεραπεύει (;) την παράλυση

ΥΓΕΙΑΕμφύτευμα θα θεραπεύει (;) την παράλυσηΠαρασκευή, Ιανουάριος 30, 2015 - 16:58

Νέα θεραπεία που υπόσχεται να σηκώσει ξανά στα πόδια τους τα άτομα που έχουν υποστεί παράλυση έπειτα από τραύμα στη σπονδυλική στήλη ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ελβετία. Ερευνητές από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης (EPFL) ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που τοποθετείται κατευθείαν στη σπονδυλική στήλη χωρίς να προκαλεί βλάβη ή φλεγμονή και στέλνει στα νεύρα έναν συνδυασμό από ηλεκτρικά και χημικά σήματα,

ώστε να ενεργοποιηθούν ξανά.


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, μέχρι σήμερα η εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου στον άνθρωπο απαιτούσε τη χρήση πολλών εμφυτευμάτων, που θα έπρεπε να παραμείνουν στη σπονδυλική στήλη για αρκετό χρονικό διάστημα, γεγονός που μάλλον θα προκαλούσε βλάβη ή φλεγμονή. Ωστόσο οι ερευνητές της EPFL κατάφεραν να αναπτύξουν ένα εμφύτευμα που να έχει όλες αυτές τις ιδιότητες και κυρίως να μην προκαλεί το παραμικρό πρόβλημα στον ιστό, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμένει στο σώμα.


Γενικά, τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην επιφάνεια του ιστού δεν πρέπει να μένουν εκεί για πολύ καιρό, επειδή βρίσκονται κάτω από τη σκληρή μήνιγγα, δηλαδή το εξωτερικό περίβλημα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τα νεύρα του ιστού κινούνται ή τεντώνονται προκύπτει τριβή με τα εμφυτεύματα, η οποία έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα προκαλεί φλεγμονή, τραυματισμούς και απόρριψη των εμφυτευμάτων από τον οργανισμό.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο εμφύτευμα, που φέρει την ονομασία e-Dura, έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και στην επιφάνεια του εγκεφάλου, ενώ έχει τη δυνατότητα να στέλνει ταυτόγχρονα ηλεκτρικά σήματα και φαρμακευτικές ουσίες. Επίσης, ο κίνδυνος απόρριψής του από τον οργανισμό έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω της μεγάλης ελαστικότητάς του, αλλά και της ικανότητάς του να αλλάζει μορφή σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο ζωντανός ιστός που το περιβάλλει. Το e-Dura έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια με παράλυση, τα οποία κατάφεραν να σταθούν όρθια ξανά.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Keywords
Τυχαία Θέματα