Ελληνίδα στο «στόχαστρο» της Interpol

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕλληνίδα στο «στόχαστρο» της InterpolΠαρασκευή, Αύγουστος 12, 2016 - 10:13

Η 41χρονη Ζωή Μερτζάνη φιγουράρει στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στις ΗΠΑ! Κατηγορείται για παράνομο «ανέβασμα» ταινιών σε πειρατική ιστοσελίδα

Μια Ελληνίδα φιγουράρει στη λίστα της Interpol με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες που δρουν στις ΗΠΑ! Η 41χρονη Ζωή Μερτζάνη μπήκε στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης για την πειρατική δράση

της, καθώς κατηγορείται για το uploading διάφορων επιτυχημένων ταινιών του Χόλιγουντ στη streaming ιστοσελίδα NinjaVideo, που πλέον είναι ανενεργή.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η Μερτζάνη φέρεται ότι είχε κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα που έκανε διανομή υλικού για το οποίο υπήρχε copyright σε δίκτυο υπολογιστών. Μάλιστα, βάσει του κατηγορητηρίου, «επέβλεπε τους περισσότερους από τους uploaders με έδρα την Ευρώπη και τους κατηύθυνε να εντοπίζουν συγκεκριμένο υλικό που παραβίαζε το copyright». Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Interpol, το αίτημα συνδρομής που υποβλήθηκε από τις αμερικανικές Αρχές συνοδεύεται και από «κόκκινη προειδοποίηση», που σημαίνει πρακτικά έκδοση για δίκη.

Στη λίστα της Interpol υπάρχουν συνολικά 22 Ελληνες πολίτες με κατηγορίες που αρχίζουν από δολοφονίες και φτάνουν ως τις απαγωγές παιδιών κάτω των 14 ετών. Η 41χρονη Ελληνίδα αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για συνωμοσία για τη διάπραξη παραβίασης του copyright, παραβίαση με ηλεκτρονικά μέσα και πειρατεία ταινιών στο uploading των οποίων συμμετείχε μαζί με τους συγκατηγορούμενούς της Χάνα Μπεσάρα, Μάθιου Σμιθ, Τζόσουα Εβανς και Τζέρεμι Αντριου. Κάθε κατηγορία αναλογεί και σε μία από τις ταινίες «Avatar», «Iron Man 2», «2012», «The A-Team».

«Ησσονος ενδιαφέροντος»

Σύμφωνα με τον «Guardian», το κατηγορητήριο είναι ασυνήθιστα βαρύ, καθώς το NinjaVideo ήταν «ήσσονος ενδιαφέροντος» σε σύγκριση με άλλα σάιτ πειρατείας, όπως το MegaUpload, ο διαβόητος ιδρυτής του οποίου Κιμ ΝτοτΚομ περιμένει να εξεταστεί από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας η έφεση που υπέβαλε στο αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο ΝτοτΚομ φέρεται να είχε έσοδα 175.000.000 δολαρίων από τη δράση του, εκ των οποίων τα 67.000.000 έχουν ήδη δεσμευτεί από τις αμερικανικές Αρχές. Τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά στην περίπτωση του NinjaVideo, οι διαχειριστές του οποίου εκτιμάται ότι κέρδισαν συνολικά 500.000 δολάρια στο διάστημα που ήταν ενεργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα