Εκτυπωτής 3D από 14χρονο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕκτυπωτής 3D από 14χρονο! Τρίτη, Οκτώβριος 21, 2014 - 15:46

Ενας οικιακός εκτυπωτής με τη δυνατότητα να κατασκευάζει τρισδιάστατα αντικείμενα έκλεψε την παράσταση στο 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, αποσπώντας το 2ο βραβείο της φετινής διοργάνωσης. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δημιουργός της υπερσύγχρονης συσκευής δεν είναι κάποιος επαγγελματίας μηχανικός ή ομάδα φοιτητών, αλλά ο μαθητής της Γ' Γυμνασίου Δημήτρης Χατζής! Ο ταλαντούχος 14χρονος κέρδισε τον θαυμασμό και το παρατεταμένο χειροκρότημα των κριτών και του κοινού κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

του διαγωνισμού καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη. Και ασφαλώς όχι άδικα, καθώς ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας κατασκεύασε ένα πολύ «προχωρημένο» μηχάνημα, που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής, ρομποτικής, αυτοματισμού κ.λπ.
«Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι υλικού, κυρίως όμως πολυμερή (είδος πλαστικής ύλης), που έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μοντέλα ή εξαρτήματα με διαφορετικές μηχανικές και φυσικές ιδιότητες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο νεαρός μαθητής, επισημαίνοντας τις δυνατότητες του 3D εκτυπωτή.

Η ενασχόληση του Δημήτρη με την τεχνολογία και ιδιαίτερα με τη ρομποτική ξεκίνησε στην ηλικία των 11 ετών. Τρία χρόνια αργότερα ήταν σε θέση να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του τον οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, που παρουσίασε στο τεχνολογικό φεστιβάλ. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ χρειάστηκε έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου μελέτησε, σχεδίασε και ολοκλήρωσε τον εκτυπωτή. Μάλιστα κατασκεύασε ο ίδιος όλα τα μέρη που αποτελούν τον εκτυπωτή του και προσάρμοσε το απαραίτητο λογισμικό.

Φυσικά η ανάπτυξη μιας τόσο περίπλοκης συσκευής χρειάστηκε πολλές ώρες δουλειάς και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες. Για παράδειγμα, αρχικά ο εκτυπωτής δεν δημιουργούσε παρά πλαστικές τρίχες και όχι το τρισδιάστατο αντικείμενο που θα έπρεπε. Υστερα από πολλή δουλειά στο λογισμικό, ο εκτυπωτής κατασκεύασε σωστά το πρώτο του αντικείμενο, που ήταν ένα κουτάλι.

Αρωγοί στην προσπάθεια του ταλαντούχου μαθητή ήταν ο γονείς του. Ο πατέρας του ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός τον βοήθησε στην κατανόηση επιστημονικών θεμάτων, ενώ η εκπαιδευτικός μητέρα του τον παρότρυνε να παρακολουθήσει σεμινάρια ρομποτικής και να συμμετάσχει σε εκθέσεις. Τα 500 ευρώ που χρειάστηκαν για την αγορά των πρώτων υλών καλύφθηκαν κυρίως από οικονομίες στο χαρτζιλίκι που παίρνει από τους γονείς του.

Οταν τελειώσει το λύκειο, ο Δημήτρης θέλει να σπουδάσει σε κάποιο μεγάλο πανεπιστήμιο της Γερμανίας με εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία και τη ρομποτική. Προς το παρόν σχεδιάζει τη συμμετοχή του στο επόμενο τεχνολογικό φεστιβάλ με μια συσκευή-έκπληξη!

«Εξυπνη» τορπίλη
Το 1ο βραβείο απέσπασαν δύο φοιτητές του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Ρίζο και τη Νικολέττα Μιχαηλίδου, που παρουσίασαν την τορπίλη ST14 (Smart Torpedo 2014). Πρόκειται για μια «έξυπνη» τορπίλη που διαθέτει δύο τρόπους λειτουργίας, την ενσύρματη και την αυτόματη, και φέρει πάνω της μια δεύτερη, μικρότερη τορπίλη, που εκτοξεύεται κατ' επιλογή του χειριστή και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την παραπλάνηση και εξουδετέρωση των μέτρων άμυνας του υποβρύχιου-στόχου. «Η τορπίλη ήταν κάτι το διαφορετικό σε σχέση με όλα τα άλλα εκθέματα. Περιμέναμε ότι θα είμαστε μέσα στην τετράδα» δηλώνει ο Παναγιώτης, που ήδη σχεδιάζει την υλοποίηση αντίστοιχων τεχνολογικών ιδεών.

Keywords
Τυχαία Θέματα