Εκστρατεία για να πάει η «Ολυμπιάς» στη Ν.Υ.

Εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την επισκευή της τριήρους «Ολυμπιάς» βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διαδίκτυο! Απώτερος στόχος είναι το μοναδικό αυτό σκαρί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό δίνοντας το «παρών» στην πρεμιέρα της νέας ταινίας των «300», που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Νέα Υόρκη.

Οι «κλώνοι» του αρχαιοελληνικού πλοίου «πρωταγωνιστούν»

στην πολυαναμενόμενη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή του Ζακ Σνάιντερ με τίτλο «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας». Αυτή τη φορά σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο Θεμιστοκλής (Σάλιβαν Στέιπλετον), ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον στρατό του Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και το περσικό ναυτικό της Αρτεμισίας (Εύα Γκριν). Οι τριήρεις, που απεικονίζονται ψηφιακά στην ταινία, αποτελούν πιστά αντίγραφα της δικής μας «Ολυμπιάδας». Ετσι, τυχόν παρουσία του πρωτότυπου πλοίου στο λιμάνι της Νέας Υόρκης θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία προβολής της ελληνικής Ιστορίας αλλά και της ναυτικής τεχνολογίας στο πλατύ αμερικανικό κοινό.

Το πρόβλημα είναι ότι για να ταξιδέψει η «Ολυμπιάς» στις ΗΠΑ χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ετσι, η εταιρεία International Advantage Corporation πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στους απανταχού Ελληνες και φιλέλληνες και να ζητήσει τη συνδρομή τους για τη συγκέντρωση των 265.000 δολαρίων που απαιτούνται για την επισκευή της. Η εταιρεία είχε επιλεγεί από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για το ταξίδι της τριήρους στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να αποτελέσει αξιοθέατο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια μάλιστα είχε προγραμματιστεί περιοδεία στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι Βρετανοί ακύρωσαν το εγχείρημα επικαλούμενοι «λόγους ασφαλείας», η ανακατασκευή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η «Ολυμπιάς» παραμένει έως σήμερα αδρανής, ως έκθεμα, στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης του Φαλήρου.

Ομως, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν το βάζουν κάτω. Η Ζορζέτ Αληθινού και ο Βασίλης Ντόβας αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του croudfunding (δηλαδή την αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω Ιντερνετ) και μέσα από ειδική ιστοσελίδα (http://www.kickstarter.com/projects/1895671035/voyage-of-a-legend-trireme-olympias-restoration-fi) ο καθένας μπορεί να καταθέσει έως τις 5 Μαΐου το ποσό που μπορεί, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 265.000 δολάρια. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, οι δωρητές θα χρεωθούν μόνο εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, ενώ καθένας εξ αυτών θα λάβει ένα ανταποδοτικό δώρο, ανάλογα με το ποσό που θα καταβάλλει.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από την ελληνική κακομοιριά και να δούμε το θετικό» δηλώνει στην «Espresso» ο υπεύθυνος του εγχειρήματος, Βασίλης Ντόβας. «Το θετικό είναι ότι το Χόλιγουντ κάνει μια ταινία όπου πρωταγωνιστεί η τριήρης. Αν ο Μπραντ Πιτ ήταν πρωταγωνιστής της “Τροίας” και έλειπε από την πρεμιέρα, δεν θα ήταν κάτι ανάρμοστο; Η τριήρης είναι πρωταγωνίστρια και πρέπει να είναι εκεί».

Ο κ. Ντόβας υπογραμμίζει ότι η προσπάθειά τους δεν εισακούστηκε από την «πολιτική και οικονομική ελίτ» και προσθέτει: «Πρέπει να δουν όλοι τι είναι η τριήρης, την οποία μάλιστα φέρει με υπερηφάνεια στο δαχτυλίδι του ο κάθε απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων των ΗΠΑ. Αν αποτύχουμε, θα είναι μεγάλη σφαλιάρα για την Ελλάδα. Η πολιτική ελίτ αδιαφόρησε, θα αδιαφορήσει και ο κόσμος;»

Η χρηματοδότηση είναι μόνο μία από τις παραμέτρους του πρότζεκτ. Ο κ. Ντόβας και η κ. Αληθινού πέτυχαν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τη Warner, στην οποία ανήκει η ταινία, που ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα ελλιμενισμού και παραμονής της τριήρους στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα ήρθαν σε συνεννόηση με διάφορες ναυταθλητικές λέσχες ώστε οι θέσεις των κωπηλατών στον μακρύ πλου προς τις ΗΠΑ να καλυφθούν από Αμερικανούς εθελοντές (την ίδια δυνατότητα έχουν και οι δωρητές, από κάποιο ποσό και πάνω). Περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια παρέχονται στην ιστοσελίδα www.triremeolympias.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα