«Είναι δολοφονία όχι αυτοκτονία...»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Είναι δολοφονία όχι αυτοκτονία...»Πέμπτη, Μάρτιος 19, 2015 - 15:44

Υπό καταρρακτώδη βροχή εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας -κυρίως όμως φοιτητές του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων- συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου σπούδαζε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ζητώντας δικαίωση για τον αδικοχαμένο 20χρονο και απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τον οδήγησαν στην αυτοχειρία. Παρόμοιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην Κρήτη, με πολίτες, εργατικά κέντρα και δημοτικά συμβούλια

να ζητούν απονομή δικαιοσύνης για τη συγκλονιστική υπόθεση.

«Δεν είναι αυτοκτονία, είναι δολοφονία», «Ποτέ και πουθενά! Διώξτε τους τραμπούκους» φώναζαν οι περίπου 700 συγκεντρωμένοι έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Ηταν λίγο πριν από τις 19.30 όταν δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ένταση και αμέσως μπροστά στους συγκεντρωμένους παρατάχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ. Κάποιοι από τους νεαρούς «αγρίεψαν», όταν άνθρωποι που ήταν μέσα στη σχολή τους, όπως υποστήριξαν, τους προκάλεσαν κάνοντας χειρονομίες, με αποτέλεσμα να σπάσουν την κεντρική είσοδο σε μια προσπάθεια να μπουν στο προαύλιο της σχολής.

Η ένταση πάντως δεν συνεχίστηκε στους χώρους της σχολής και με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ηρέμησαν και αποφεύχθηκαν τυχόν επεισόδια στο σημείο όπου βρίσκονταν και γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και μαθητές. Περίπου μία ώρα αργότερα αποχώρησαν από το σημείο όλοι οι διαδηλωτές.


Το ραντεβού για τη συγκέντρωση κατά του bullying στην περιοχή του Κατσικά δόθηκε μέσω facebook και εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα. Οπως περιέγραψε ο νεαρός Γιάννης, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «ξεκινήσαμε με τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης και φτάσαμε έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή για να φωνάξουμε εναντίον της ψυχολογικής και σωματικής βίας». Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να πάνε στη φυλακή αυτοί που πρέπει. Τους αξίζει να πληρώσουν και να δικαιωθεί ο Βαγγέλης».

Ομόφωνο ψήφισμα

Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Κρήτης με ομόφωνο ψήφισμά του κάλεσε την Πολιτεία να εξιχνιάσει άμεσα την υπόθεση, να οδηγήσει τους ηθικούς αυτουργούς στη Δικαιοσύνη και παράλληλα να νομοθετήσει αυστηρές ποινές για όσους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι στηρίζουν το ψήφισμά τους στο πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έγινε στη σχολή του αδικοχαμένου νεαρού, το οποίο κάνει λόγο για γεγονότα που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό σε οποιονδήποτε εχέφρονα άνθρωπο, επισημαίνοντας ότι ο Βαγγέλης «είχε πέσει πολλές φορές θύμα εκφοβισμού, βίαιης, εξευτελιστικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς». Το δημοτικό συμβούλιο του Ηρακλείου καλεί το υπουργείο Παιδείας να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία κατά του bullying.

Η απάντηση της παρέας: «Δεν είμαστε αυτοί που ψάχνετε»

Να σταματήσουν άμεσα «τα τηλεοπτικά και διαδικτυακά "λαϊκά δικαστήρια" που δυναμιτίζουν το κλίμα» ζητούν με ανακοίνωση-παρέμβαση οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ οι φερόμενοι νταήδες που έχουν στοχοποιηθεί ως οι βασανιστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη δίνουν πλέον τη δική τους απάντηση: «Δεν είμαστε αυτοί που ψάχνετε. Δεν είμαστε φονιάδες». Μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του, που τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει τον γύρο των social media και -σε πολλές περιπτώσεις- συνοδεύονται από υβριστικά σχόλια, ο 19χρονος Ανδρέας Ζαχαράκης από το Ρέθυμνο έκανε λόγο για άδικη στοχοποίησή του: «Με τον Βαγγέλη ήμασταν φίλοι, η παρέα του. Ο,τι έκανε, το έκανε κυρίως μαζί μας, φαγητό, ποτό, τα πάντα. Δεν μπορεί τώρα να μας λένε φονιάδες! Δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στον δρόμο» είπε στο news247 ο πρωτοετής στη σχολή.

Απειλητικό σημείωμα

Ο νεαρός υποστηρίζει πως πριν από μερικές ημέρες έλαβε απειλητικό σημείωμα γραμμένο σε υπολογιστή που ανέφερε: «Αν δεν πεις την αλήθεια, θα δώσουμε στη δημοσιότητα βίντεο αποκαλυπτικό της δράσης σου στη σχολή»! Οι γονείς του νεαρού έχουν ήδη απευθυνθεί στην Αστυνομία και έχουν κινηθεί νομικά.

«Ημουν ένας από τους κολλητούς του. Εχουμε φωτογραφηθεί μαζί και με κατηγορούν τώρα ότι τον έπιανα από τον λαιμό και άλλα πολλά, που δεν ισχύουν. Μας έχουν βάλει βελάκια σε φωτογραφίες, λένε ότι φταίμε εμείς, γράφουν ό,τι θέλουν. Δεν ξέρω τίποτα για βασανιστήρια, ούτε ο Βαγγέλης μου είχε πει ποτέ κάτι» υποστηρίζει ένα άλλο από τα μέλη της παρέας, πρωτοετής και αυτός της σχολής.

Η παρέα δεν αποτελείται μόνο από Κρητικούς, καθώς κάποιοι κατάγονται από τα Καλάβρυτα, τις Σέρρες ή και το Κιλκίς. Οπως υποστηρίζουν, μετά τη διαρροή φωτογραφιών τους η καθημερινότητά τους έχει γίνει ανυπόφορη. «Μας κοιτάζουν επικριτικά, δεν μπορούμε πια να βγούμε από την εστία» αναφέρουν και προαναγγέλλουν νομικές ενέργειες εναντίον εκείνων που προχώρησαν στην υποκλοπή, όπως λένε, των επίμαχων εικόνων από τις προσωπικές σελίδες τους στο facebook.

Το bullying χτυπά παιδιά με υψηλό IQ!

Το υψηλό IQ αποτελεί την αιτία που τα χαρισματικά παιδιά γίνονται στόχοι κακόβουλων πειραγμάτων αλλά και λεκτικής ή και σωματικής βίας μέσα στο σχολείο! Αν και θα έπρεπε να επιβραβεύονται για τη «διαφορετικότητά» τους, πέφτουν καθημερινά θύματα bullying από συμμαθητές τους, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, υπεύθυνος του τομέα χαρισματικών παιδιών της ελληνικής MENSA, που εστιάζει στην αναγνώριση της ανθρώπινης ευφυΐας.

«Εχει γίνει καθημερινότητα»

«Είναι τρομακτικό να ακούω περισσότερα από 20 παιδιά, από τα 25 που έχω στην τάξη, ηλικίας 8-12 ετών, να μου διηγούνται περιστατικά σχολικού εκφοβισμού απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες δραστηριότητες με τα υπόλοιπα παιδιά» λέει ο κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος, δημιουργός των πρώτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού για τα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, τονίζει πως η περιθωριοποίηση, ο εκφοβισμός και η βία σε κάθε μορφή της έχουν γίνει καθημερινότητα για την πλειονότητά τους.

Για τα περιστατικά βίας ευθύνεται ο φόβος για το διαφορετικό. «Οταν η πλειοψηφία που απαρτίζει την κοινωνία βλέπει κάτι διαφορετικό, κάτι καινοτόμο, κάτι που θα αλλάξει αυτή την κατάσταση ισορροπίας και θα χρειαστεί να βρεθεί μια άλλη κατάσταση ισορροπίας, τότε τρομάζει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα