Ειδομένη: Με τη συνδρομή ΜΑΤ η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού προσφύγων

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕιδομένη: Με τη συνδρομή ΜΑΤ η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού προσφύγωνΤρίτη, Μάιος 24, 2016 - 15:31

Εντός της ημέρας ή αύριο αναμένεται να ξεκινήσει, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του αυτοσχέδιου καταυλισμού στην Ειδομένη, καθώς οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί θα μεταφερθούν τα επόμενα 24ωρα, σταδιακά, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Δέκα

διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, αστυνομικοί από υπηρεσίες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση μεταφοράς τους σε στεγασμένους χώρους, που έχουν δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της Αστυνομίας προβλέπει ότι αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων έχουν κατασκηνώσει δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή και όσων μένουν σε σκηνές διάσπαρτες σε χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.

Ομαλή διαδικασία

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης είπε χθες ότι «δεν πρόκειται για μια αστυνομική επιχείρηση-σκούπα που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία ημέρα, αλλά για μια πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι έξι χώροι μετεγκατάστασης, χωρητικότητας 6.500-7.000 ατόμων, και ότι ως την ολοκλήρωση της επιχείρησης (σε επτά με 10 ημέρες) θα έχουν εξασφαλιστεί επαρκείς θέσεις για το σύνολο των προσφύγων της Ειδομένης.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαήμερο εγκατέλειψαν την περιοχή περίπου 3.000 άτομα (κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά), που πείστηκαν από τις προτροπές των Αρχών να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές. Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη εκκένωση της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα