Εγχειρίστηκε επιτυχώς το μεγαλύτερο ανεύρυσμα υποκλείδιας αρτηρίας

18:29 1/9/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΕγχειρίστηκε επιτυχώς το μεγαλύτερο ανεύρυσμα υποκλείδιας αρτηρίαςΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 1, 2017 - 18:29

Ανεύρυσμα υποκλείδιας αρτηρίας μεγέθους 12 εκατοστών, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς σε 55χρονο ασθενή στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, από χειρουργική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Νικόλαο Σαρατζή (φωτό) και τον καρδιοαγγειοχειρουργό Ομηρο Χαλβατζούλη.

Ο 55χρονος ασθενής προσήλθε

με συμπτώματα έντονης δυσκαταποσίας, δύσπνοιας και συριγμού στην ομιλία, με προϋπάρχουσα διάγνωση για όγκο, και στη συνέχεια διαγνώστηκε μετατραυματικό ανεύρυσμα 12 εκατοστών στην υποκλείδιο αρτηρία. «Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευθεί συνολικά 50-60 μεγάλα ανευρύσματα, εκ των οποίων αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Σαρατζής και πρόσθεσε: «Τα μετατραυματικά ανευρύσματα είναι εξαιρετικά σπάνια και γι' αυτό πολλές φορές υπάρχει αδυναμία διάγνωσης.

Το συγκεκριμένο προκλήθηκε από τραύμα το 2001 και μεγάλωνε συνεχώς. Μολονότι ο ασθενής είχε τη συμπτωματολογία, αλλά και ευρήματα στην ακτινογραφία, δεν οδήγησαν στη διάγνωση του ανευρύσματος». Οπως επισημαίνει ο κ. Σαρατζής, «εάν ένα ανεύρυσμα της υποκλείδιας αρτηρίας παραμείνει αδιάγνωστο, τότε οδηγείται μοιραία σε ρήξη, χωρίς να μπορεί ο γιατρός να προσφέρει στον ασθενή βοήθεια. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπου δεν είχε γίνει διάρρηξη, αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικό τρόπο από την ομάδα μας, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε βαριά περιστατικά και με τον απαιτούμενο υπερσύγχρονο εξοπλισμό του Ιατρικού Διαβαλκανικού».Ο ασθενής μετά την επέμβαση παρουσίασε καλή μετεγχειρητική πορεία και, έπειτα από νοσηλεία μόλις πέντε ημερών, πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του.

«Εξήλθε με αποκατάσταση των προβλημάτων της δύσπνοιας και της λειτουργικότητας» σημείωσε ο Ομηρος Χαλβατζούλης.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα