«Εφυγε» ο συνθέτης του Νέου Κύματος!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εφυγε» ο συνθέτης του Νέου Κύματος!Τετάρτη, Απρίλιος 29, 2015 - 14:43

Είχε υπογράψει μερικά από τα πιο ερωτικά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, με κάποια από αυτά να «ντύνουν» τους τίτλους δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών.

Το «Πόσο πολύ σ' αγάπησα» σε ερμηνεία Χρήστου Θηβαίου ακουγόταν στον «Μεγάλο θυμό» του Mega αλλά και στην «Πρόβα νυφικού», ενώ το «Πεπρωμένο» και το ομότιτλο κομμάτι -με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα- έβαλαν τη δική τους μουσική σφραγίδα στο σίριαλ του ΑΝΤ1

«Βαμμένα κόκκινα μαλλιά». Ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός Βασίλης Δημητρίου έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, αφήνοντας πίσω του μεγάλο καλλιτεχνικό κενό. Ο δημιουργός είχε γράψει μουσική για αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές όπως «Κίτρινος φάκελος», «Τρεις χήρες», «Καπνισμένος ουρανός», «Παλίρροια», «Ο κατάδικος», «Η εκτέλεση», «Καρυωτάκης», «Ματωμένα χώματα», ενώ είχε βάλει τη μουσική πινελιά του σε εβδομήντα θεατρικές παραστάσεις για το σύγχρονο θέατρο, το αρχαίο δράμα και το παιδικό θέατρο.

Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1945 στην Αθήνα. Η μητέρα του ήταν Μικρασιάτισσα και ο πατέρας του, τον οποίο έχασε πολύ μικρός, Αθηναίος. Τελειώνοντας το δημοτικό άρχισε να εργάζεται ως εμποροϋπάλληλος, ενώ παράλληλα φοιτούσε σε νυχτερινό γυμνάσιο σπουδάζοντας μουσική στο Ελληνικό Ωδείο. Οι μουσικές περιπλανήσεις του ξεκίνησαν το 1966, τότε που συνόδευε πρωτοεμφανιζόμενους νέους τραγουδιστές σε μπουάτ και μαγαζιά της Αθήνας. Το 1970, μετά τη γνωριμία με την ιέρεια του χορού Ραλλού Μάνου, έγραψε το χορόδραμα «Αστραψε η Ανατολή» (για το οποίο διασκεύασε το ηπειρώτικο τραγούδι «Χαλασιά μου»).

Συνεργασίες

Είχε συνεργαστεί με τους Γιώργο Καλατζή, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Βιτάλη, Κατερίνα Κούκα, καθώς και άλλους δημοφιλείς ερμηνευτές. Στη δισκογραφία είχε βάλει τη σφραγίδα του σε περισσότερα από 350 κομμάτια, ενώ κυκλοφόρησε 28 προσωπικούς δίσκους, ως αποτέλεσμα συνεργασίας με γνωστούς ποιητές και στιχουργούς (Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νάνος Βαλαωρίτης) αλλά και σπουδαίους ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων οι Χαρούλα Αλεξίου, Μαρινέλλα, Σοφία Μπέλλου, Μανώλης Μητσιάς, Στράτος Διονυσίου, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη. Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Είχε ακόμη διατελέσει μέλος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο και στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 14.00 από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα