Εφυγε ο μαφιόζος «Μπίνι, το τρακτέρ»

ΚΟΣΜΟΣΕφυγε ο μαφιόζος «Μπίνι, το τρακτέρ»Πέμπτη, Ιούλιος 14, 2016 - 17:21

Το στέλεχος της Μαφίας, Μπ. Προβεντσάνο, γνωστός και ως «τρακτέρ», πέθανε σε ηλικία 83 ετών

Γέρος και άρρωστος, στην απομόνωση της νοσοκομειακής πτέρυγας των Φυλακών του Μιλάνου, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο άλλοτε ισχυρός νονός της σισιλιάνικης Μαφίας Μπερνάρντο Προβεντσάνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Γνωστός και ως «Binnu, u tratturi» (Μπίνι, το τρακτέρ), λόγω της συνήθειάς του να ισοπεδώνει τους εχθρούς του, ο Προβεντσάνο θεωρούνταν

υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας των Κορλεόνε και ήταν φυγόδικος για 43 ολόκληρα χρόνια, από το 1963, οπότε διέπραξε την πρώτη δολοφονία του, έως τη σύλληψή του το 2006.

Στη δεκαετία του 1980 μαζί με τον «νονό» Τοτό Ριίνα είχε αποφασίσει την έναρξη του «αιματηρού ενδομαφιόζικου πολέμου», με στόχο την εξόντωση των υπόλοιπων «μεγαλονονών» και την απόλυτη υπεροχή στο εσωτερικό της Κόζα Νόστρα.

Το εμπόριο ηρωίνης

Ο ίδιος τότε επέβλεπε τις οικονομικές δοσοληψίες της οργάνωσης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δραστηριοποίησή της και στο εμπόριο ηρωίνης. Ωστόσο, μετά τη σύλληψη του Ριίνα, το 1993, ο Προβεντσάνο αποφάσισε να περιορίσει τις θεαματικές επιθέσεις κατά του ιταλικού κράτους, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει όλο τον παράνομο μηχανισμό οικονομικών δραστηριοτήτων της Μαφίας.

Εν συνεχεία φέρεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο «σχίσμα» της Κόζα Νόστρα το 2002, παίρνοντας το μέρος της πιο συντηρητικής πτέρυγας Palermitani και ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Ριίνα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της επιστροφής της οργάνωσης στη βία.
Συνελήφθη έπειτα από τέσσερα χρόνια φυγοδικίας, στις 11 Απριλίου 2006, από τις αστυνομικές δυνάμεις του Παλέρμο, πρωτεύουσας της Σικελίας. Εμενε σε αγροικία κοντά στο χωριό Κορλεόνε, στο οποίο είχε γεννηθεί και στο οποίο ζούσαν η σύζυγος και τα παιδιά του. Από εκεί επικοινωνούσε με τους άνδρες της Κόζα Νόστρα με σύντομα γραπτά μηνύματα, γνωστά ως «πιτσίνι», τα οποία παραδίνονταν χέρι με χέρι από φάρμα σε φάρμα κάθε δύο με τρεις νύχτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα