Δεν έχει τέλος η ΜEGAλη αναταραχή

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔεν έχει τέλος η ΜEGAλη αναταραχήΠέμπτη, Ιούλιος 21, 2016 - 15:02

Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων μετά το «μπλοκάρισμα» στη διαδικασία αδειοδότησης

Δυο μέρες μετά το «κόψιμο» του Μega από την επόμενη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στο κανάλι της Μεσογείων συνεχίζει να επικρατεί αναβρασμός. Στο «καζάνι που βράζει» είναι εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι.

Επί μήνες απλήρωτοι και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα κίνησης για να προσέλθουν στην εργασία τους. Αυτό

που περιμένουν τώρα είναι τα επόμενα βήματα των μετόχων. Το θολό τοπίο για το μέλλον του κάποτε ισχυρού σταθμού τους δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και δεν μπορούν να πιστέψουν πώς ένας σταθμός αυτού του βεληνεκούς μπορεί να βάλει λουκέτο έτσι απλά.

Χωρίς τα απαραίτητα μέσα

Ωστόσο οι εργαζόμενοι, επιστρατεύοντας κάθε ψήγμα αισιοδοξίας που τους έχει απομείνει, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν στον εργασιακό χώρο τους. Παρόλο που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα, βγάζουν στον «αέρα» του σταθμού καθημερινά έστω ένα μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων διάρκειας 20 λεπτών. Χωρίς καν να λαμβάνουν τηλεγραφήματα από ειδησεογραφικά πρακτορεία ή να έχουν εικόνα από ξένα δίκτυα, δίχως χρηματοδότηση ούτε καν για βενζίνη προκειμένου να κινηθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία και κάνοντας ρεπορτάζ με χρέωση των προσωπικών λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, δημοσιογράφοι και τεχνικοί δεν σκέφτονται να σταματήσουν τη δική τους μάχη για την επαναλειτουργία του καναλιού.

Εν τω μεταξύ η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. με ανακοίνωσή της χθες προαναγγέλλει την υποβολή ένστασης για τον αποκλεισμό της από τη συνέχιση της διαδικασίας αδειοδότησης. «Το MEGA συνεχίζει να λειτουργεί διεκδικώντας τα δικαιώματά του πάντα εντός των πλαισίων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σε πείσμα των καταστάσεων και των καιρών» αναφέρει και αφήνει υπαινιγμούς για την συγκεκριμένη απόφαση: «Μετά από 27 χρόνια κυρίαρχης παρουσίας και πολυσχιδούς προσφοράς η Τηλέτυπος Α.Ε. κρίθηκε από καινοφανή όργανα, "στάσιμη". Λάθος, εθελοτυφλία ή σκοπιμότητα άραγε;» αναφέρει και προσθέτει: «H Τηλέτυπος Α.Ε., η μόνη πολυμετοχική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 τηλεοπτική εταιρία, διαθέτει τη διαυγέστερη μετοχική σύνθεση. Εχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1989, που λειτουργεί νόμιμα βάσει αδείας, έως σήμερα φόρους και τέλη πλέον του 1.300.000.000 ευρώ, απασχολεί δε συνεχώς προσωπικό πλέον των 500 ατόμων έχοντας καταβάλει αμοιβές ύψους 450.000.000 ευρώ». Στο επόμενο στάδιο περνούν το Star, ο ΑΝΤ1, ο Alpha, ο ΣΚΑΪ, το Epsilon, η εταιρία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Βαγγέλης Μαρινάκης) και η εταιρία του Χ. Καλογρίτσα.

Αρχίζει τώρα ο γύρος των ενστάσεων

Πλούσιο δεκαήμερο σε ενστάσεις και έντονες αντιδράσεις ακολουθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σχετικά με τις επτά εταιρίες που προεπιλέγησαν για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν εξετάζουν με νομικούς εκπροσώπους πώς θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η διαδικασία, καταθέτοντας ενστάσεις σχετικά με την απόρριψη του φακέλου τους. Ηδη από κύκλους του Ιβάν Σαββίδη έγινε γνωστό ότι οι νομικοί της εταιρίας του μελετούν εξονυχιστικά το σκεπτικό της απόφασης με σκοπό να υποβάλουν και εκείνοι ένσταση.

«Παραθυράκι», άλλωστε, για την επανεξέταση των τριών φακέλων (η τρίτη εταιρία που κόπηκε είναι κυπριακών συμφερόντων) που απορρίφθηκαν αφήνει και η ίδια η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος απηύθυνε ερώτημα στην Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και στην εταιρία ορκωτών λογιστών κατά πόσο οι λόγοι απόρριψής τους είναι «θεραπεύσιμοι». Η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων λήγει στις 30 Ιουλίου.

Ο Βούτσης αναζητά συναίνεση για το ΕΣΡ

Ο Νίκος Βούτσης παρακαλεί τώρα τα κόμματα να συμφωνήσουν στη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς η συγκρότησή του είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι είναι άμεσης προτεραιότητας θέμα, ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε υπερβολικά ανοιχτός σε προτάσεις από την πλευρά των κομμάτων στη Διάσκεψη των Προέδρων, τονίζοντας ότι, εάν υπάρχει καμία καλή ιδέα, ο ίδιος είναι απολύτως πρόθυμος και υποχρεωμένος -όπως είπε- να τη συζητήσει οποιαδήποτε στιγμή. «Αν περιμένουμε, όπως φαίνεται, τη λήξη αυτού του κύκλου των διεργασιών σε σχέση με την αδειοδότηση με βάση τις αποφάσεις που πήρε η Βουλή, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά όμως, να προχωρήσουμε και σε μια συναινετική πρόταση για το θέμα του ΕΣΡ» τόνισε.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων η τοποθέτηση του Ανδρέα Ποττάκη, γιου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ποττάκη, στη θέση του νέου Συνηγόρου του Πολίτη.

Χρυσόγονος: «Να διασφαλίσουμε να μη βρεθούν σε θέσεις-κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Εσκομπάρ»

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην ενδιαφέρεται για το αν οι τηλεοπτικές άδειες καταλήξουν σε εταιρίες που μόνο «ευαγή ιδρύματα» δεν είναι, «αρκεί οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν και να είναι εντάξει τα χαρτιά τους», όπως ο ίδιος δήλωσε προ ημερών, όμως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος έχει εντελώς αντίθετη άποψη. Με δήλωσή του, η οποία θα συζητηθεί, ο κ. Χρυσόγονος διαφωνεί και -περιγράφοντας αυτό που υποψιάζεται το πανελλήνιο- καταγγέλλει ότι υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν με τηλεοπτικά κανάλια «πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Η δήλωση-βόμβα του ευρωβουλευτή φανερώνει ότι πολλά στελέχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στα ΜΜΕ, καθώς ζητούμενο δεν είναι απλώς το οικονομικό όφελος, αλλά και το νομικό και το ηθικό σκέλος της υπόθεσης. «Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου λέω ως ζήτημα αρχής ότι οι τηλεοπτικές άδειες δεν μπορεί να έχουν μόνο οικονομικά αλλά και άλλα κριτήρια, τα οποία να θωρακίζουν τον δημόσιο βίο της χώρας απέναντι στον κίνδυνο να βρεθούν μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο προσώπων τα οποία, για παράδειγμα, να σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος και σε άλλες περιπτώσεις έχει δείξει ότι διαθέτει το θάρρος της γνώμης του.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στη δημοκρατία της Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις-κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ» είπε με νόημα ο κ. Χρυσόγονος, καθιστώντας σαφές ότι στον τρέχοντα διαγωνισμό εμπλέκονται πρόσωπα πλήρως ακατάλληλα, απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση προς τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα