Χημική ουσία, εξολοθρευτής του καρκίνου!

ΥΓΕΙΑΧημική ουσία, εξολοθρευτής του καρκίνου!Τετάρτη, Φεβρουάριος 15, 2017 - 18:57

Είναι 49 φορές πιο δραστική και χτυπά απευθείας στον πυρήνα των κυττάρων

Μία νέα χημική ουσία, 49 φορές πιο δραστική από αυτές που περιέχουν τα έως σήμερα γνωστά φάρμακα για την καταπολέμηση των καρκινικών όγκων, ανακάλυψαν οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου του Warwick.
Πρόκειται για μία οργανομεταλλική ένωση,

το οργανο-όσμιο FY26, το οποίο, όπως κατέγραψαν οι επιστήμονες με δοκιμές τους σε καρκινικό όγκο των ωοθηκών, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα καταρχάς εντοπίζοντάς τα και εν συνεχεία στοχεύοντας απευθείας στον πυρήνα τους.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστική τεχνολογία ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) ανάλυσης εικόνας σε νανο-επίπεδο, οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη και τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων, όπως και την αντίδρασή τους στη χημική ουσία.

Οπως εξηγούν στη σχετική δημοσίευσή τους στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση «Chemistry», το FY26 με τη βοήθεια των φυσικά παραγόμενων από τον οργανισμό μετάλλων, όπως το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, συγκεντρώθηκε στα μιτοχόνδρια εξαπολύοντας «επίθεση εκ των έσω» στα πιο αδύναμα σημεία των καρκινικών κυττάρων (στα καρκινικά κύτταρα το DNA των μιτοχονδρίων εμφανίζει δομικά σφάλματα που τα καθιστά αδύναμα και ευάλωτα).

Μία άλλη εντυπωσιακή ιδιότητα του FY26 ήταν ότι εστίασε επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, αγνοώντας τα υγιή, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι των άλλων δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Πριν από 40 χρόνια

Το 50% των έως σήμερα διαδεδομένων φαρμάκων χημειοθεραπείας έχει ως βάση οργανικές ενώσεις του λευκόχρυσου και βασίζεται σε έρευνες που έγιναν τουλάχιστον πριν από 40 χρόνια, όπως η σισπλατίνη από την οποία παρασκευάζεται ένα από τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα σήμερα φάρμακα χημειοθεραπείας.

Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές καταγράφοντας τη δραστηριότητα του FY26 μέσα στον πυρήνα των κυττάρων, αυτή η ένωση οσμίου ήταν 49 φορές πιο δραστική από τη σισπλατίνη. Η νέα ανακάλυψη ανοίγει δρόμους στην έρευνα για νέας γενιάς φάρμακα χημειοθεραπείας, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες παρενέργειες. Σημειώνεται ότι το όσμιο με ατομικό αριθμό 76 και σχετική ατομική μάζα 190,23 είναι το πιο ακριβό μέταλλο στον κόσμο (8.000 φορές ακριβότερο από τον χρυσό!).

Keywords
Τυχαία Θέματα