Χάσαμε τη Ζωή, αλλά έχουμε... Λεβέντη!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΗ αποχή άγγιξε το 45%Χάσαμε τη Ζωή, αλλά έχουμε... Λεβέντη!Δευτέρα, Σεπτέμβριος 21, 2015 - 11:48

Πάνω η Χ.Α. ■ Καταστροφή για το κόμμα Λαφαζάνη

Απώλειες ή οριακά κέρδη είχαν τα περισσότερα από τα μικρά κόμματα. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις βέβαια ήταν η αποτυχία της ΛΑ.Ε. να μπει στη Βουλή και η είσοδος (!) του κόμματος Λεβέντη. Ειδικότερα:

ΧΡΥΣΗ

ΑΥΓΗ
Για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή διέψευσε τους δημοσκόπους που την κρατούσαν χαμηλά και την έφερναν να χάνει την τρίτη θέση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως παρουσιάστηκαν με αφορμή τη δολοφονία Φύσσα, θα του δημιουργούσαν πρόβλημα. Τελικά, η Χρυσή Αυγή, αν και έχασε λίγες χιλιάδες ψήφους (εξαιτίας της τεράστιας αποχής), ανέβασε το ποσοστό της από το 6,28 στο 7,06% και έφτασε τους 19 από 17 βουλευτές που είχε.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.
Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να πανηγυρίζει και να εμφανίζεται σαν να πέτυχε το... ακατόρθωτο, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έπιασε ούτε καν το ποσοστό της ΕΛΙΑΣ αλλά ούτε και το συνολικό άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜ.ΑΡ. στις προηγούμενες εκλογές. Αυτά τα τρία κόμματα τον Ιανουάριο έλαβαν συνολικά 7,63%, ενώ χθες μετά βίας το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 6,41% (αυξάνοντας πάντως τους βουλευτές από 13 σε 17). Το όνειρο της κυρίας Γεννηματά να γίνει ρυθμιστής της επόμενης μέρας διαψεύστηκε παταγωδώς.

■ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, αν και απειλήθηκε από το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, άντεξε και διατήρησε σχεδόν το ίδιο ποσοστό, χάνοντας πάντως οριακά έναν βουλευτή. Πάντως στον Περισσό απέτυχαν να κερδίσουν αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους και έδειξαν ότι το 5,5% αποτελεί το «ταβάνι» του ΚΚΕ.

■ ΠΟΤΑΜΙ
Πρόκειται για τον μεγάλο ηττημένο των εκλογών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και έθετε ως στόχο το 10% για να είναι ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας, υπέστη πανωλεθρία, ειδικά στην περιφέρεια, όπου... εξαφανίστηκε. Από το 6,05% του Ιανουαρίου με το ζόρι άγγιξε το 4%, ενώ κοινοβουλευτικά από τους 17 βουλευτές θα έχει πλέον 11, με το κόμμα να μοιάζει εξαιρετικά ασταθές.

■ ΑΝ.ΕΛ.
Οι ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν εφτάψυχοι και, παρότι οι δημοσκοπήσεις τούς έφερναν για άλλη μια φορά εκτός Βουλής, διέψευσαν τους πάντες. Το κόμμα Καμμένου πάντως έχασε περίπου το 1% της δύναμής του, αλλά άντεξε. Ο Πάνος Καμμένος, που πήρε στην πλάτη του το βάρος της αναμέτρησης και συγκρούστηκε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για τη διαπλοκή και τη «λίστα Λαγκάρντ», δικαιώθηκε για τη στρατηγική του.

■ ΛΑ.Ε.
Ξεκίνησαν με όνειρα τρελά για υψηλά ποσοστά και προσγειώθηκαν ανώμαλα. Αν και οι μετρήσεις τούς έφερναν εντός Βουλής, την τελευταία εβδομάδα «ξεφούσκωσαν». Ετσι, έμειναν εκτός για λίγες χιλιάδες ψήφους πρόσωπα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι, που σήκωσαν τον πόλεμο κατά του Τσίπρα. Δεν έπεισαν και αποδείχτηκαν ανέτοιμοι.

Ο ... επίμονος Λεβέντης
Μπορεί η... επόμενη μέρα στη Βουλή να είναι διαφορετική χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε Λεβέντη! Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, που είδε έπειτα από 34 χρόνια (!) το όνειρό του (να μπει στη Βουλή) να γίνεται πραγματικότητα, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στις χθεσινές εκλογές. Από το 1,79% που πήρε τον Ιανουάριο πανελλαδικά, με την... επικοινωνιακή προώθηση από το «σύστημα», βρέθηκε στο 3,5%! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα αντέξει και ποιοι θα αποτελούν την εννεαμελή Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Επιστροφή στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα

Ενα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υποχρεώσεων περιμένει τη νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει μηδενική περίοδο χάριτος και προσαρμογής στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. Μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες πρέπει να διευθετηθούν σημαντικές εκκρεμότητες.

Ο μακρύς κατάλογος των πιεστικών δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των πιστωτών της αρχίζει να ξετυλίγεται από σήμερα κιόλας, καθώς πρέπει να αποπληρωθεί δόση ύψους 336.000.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στη συνέχεια, την προσεχή Πέμπτη, είναι πιθανό να συνεδριάσουν οι τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) εν όψει της πρώτης φθινοπωρινής συνεδρίασης του Eurogroup, στις 5 Οκτωβρίου.

Αγώνας δρόμου

Από την προσεχή Πέμπτη και έως τη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την υποβολή αιτήσεων πληρωμών, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα 2,05 δισ. ευρώ.
Η 5η Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τη νέα κυβέρνηση, καθώς υποχρεούται να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016, ενώ μαζί αναμένεται να κατατεθεί και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του 2015. Εως τα μέσα Οκτωβρίου απαιτείται να καταρτιστεί και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), με μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ (2016-2019).

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με τους τεχνοκράτες των δανειστών μας για τις επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ακόμη, θα πρέπει να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη δανειακή δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα.

Με γαϊδούρια και τσαρούχια στην κάλπη

Η εκλογική διαδικασία (ακόμα μία φορά) τα είχε όλα! Ηλικιωμένοι με το μπαστούνι τους ανεβοκατέβαιναν σκάλες και αναζητούσαν τη σωστή αίθουσα.

Παιδάκια «τρύπωναν» στα παραβάν ή απλώς έτρεχαν ανέμελα σε διαδρόμους και προαύλια. Οι νεαροί ψηφοφόροι έβγαζαν μανιωδώς selfies, άλλοι «ψήφισαν» παραλία, ενώ το σκηνικό των χθεσινών εκλογών είχε επίσης νιόπαντρους, κλειδαράδες, γαϊδούρια αλλά και έναν... απελπισμένο (φανατικό, καλύτερα!) πρώην ψηφοφόρο του Γιώργου Παπανδρέου!

■ Σε σχολείο της Νέας Σμύρνης ένας δικαστικός αντιπρόσωπος αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε... κλειδαρά προκειμένου να βγει το λουκέτο από την κάλπη! Ο ειδικός έφτασε εγκαίρως και η διαδικασία προχώρησε χωρίς ευτράπελα.

■ Στην Πάτρα ένας ψηφοφόρος έκανε αφιέρωση στον Γιώργο Παπανδρέου! Ειδικότερα, του αφιέρωσε στίχους λαϊκού τραγουδιού, ενώ του... πρόσφερε ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στο πολιτικό σκηνικό. «ΓΑΠ, γύρνα πίσω, θα πεθάνω... ΠΑΣΟΚάρα, πάρτε και το τελευταίο 5ευρώ μου» έγραψε!

■ Επίσης στην Πάτρα μια μικρούλα συμμετείχε πρώτη φορά σε εκλογές παίρνοντας τον φάκελο του πατέρα της και ρίχνοντάς τον στην κάλπη. Το παράδειγμά της ακολούθησαν στο ίδιο σχολείο και άλλα παιδιά, που αντιμετώπισαν την ψηφοφορία σαν παιχνίδι.

■ Στην Καρδίτσα μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο 16ο εκλογικό τμήμα Καλής Κώμης του Δήμου Αργιθέας. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θέλησε να κάνει τη διαφορά και προσήλθε φορώντας την παραδοσιακή αργιθεάτικη στολή. Ο Μενέλαος Παπαδημητρίου, που είναι δικηγόρος Αθηνών, λαογράφος, συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός ερευνητής, έδωσε ένα διαφορετικό «χρώμα» στην εκλογική διαδικασία.

Καβάλα στα άλογα και στα γαϊδούρια πήγαν για να ψηφίσουν τα μέλη μιας οικογένειας στη Νέα Τίρυνθα Αργολίδας. Ο αγρότης Αριστείδης Τσιρίκος έστειλε με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο ο ίδιος και η... συνοδεία του «πάρκαραν» τα γαϊδούρια και τα άλογα έξω από το εκλογικό κέντρο.

■ Σε εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας εμφανίστηκαν μελλόνυμφοι! Μπορεί σε λίγες ώρες να ανέβαιναν τα σκαλιά της εκκλησίας, ωστόσο η νύφη και ο γαμπρός ετοιμάστηκαν νωρίτερα και μετέβησαν στο κέντρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με νυφικό και κοστούμι. Οι δυο τους πόζαραν χαμογελαστοί στον φακό και απόλαυσαν τη διαδικασία, που θα τους μείνει αξέχαστη.

Και Ψηφοφόρος με μπαλτά

Πανικός προκλήθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι σε εκλογικό τμήμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πεύκης του Δήμου Πύλης, στα Τρίκαλα, όταν ένας ψηφοφόρος εμφανίστηκε στο προαύλιο του σχολείου κρατώντας μπαλτά! Ο άνδρας, ο οποίος κατά πληροφορίες αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και φέρεται ότι είναι γνωστός στους κατοίκους, άρχισε να εκτοξεύει απειλές κατά δικαστικών αντιπροσώπων και μελών της εφορευτικής επιτροπής υψώνοντας διαρκώς τον μπαλτά! Οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να απομακρυνθούν από δίπλα του και ορισμένοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Ο άνδρας αντιλήφθηκε τις αντιδράσεις των πολιτών, που του φώναζαν ότι έχουν καλέσει τις Αρχές και τον παρακαλούσαν να αφήσει κάτω τον μπαλτά, και παρέμεινε στο εκλογικό κέντρο μόνο λίγα λεπτά. Τελικά αποφάσισε να φύγει τρέχοντας από το σημείο προτού φτάσουν στο σχολείο οι αστυνομικοί. Οι τοπικές Αρχές πάντως τον αναζητούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα έως αργά χθες το βράδυ.

Επεισόδια με τον Γκλέτσο

Στα... κρατητήρια βρέθηκε ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος διαπληκτίστηκε έντονα με τον εκλογικό αντιπρόσωπο και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Λαμπρούτσο! Ηταν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν ο πρόεδρος της Τελείας μόλις είχε βγει από το παραβάν και ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου πλησίασε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στον χώρο για να εξασφαλίσουν την ομαλή έκβαση της διαδικασίας. Ο κ. Γκλέτσος εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει μήνυση για πρόκληση σωματικών βλαβών και εξύβριση κατά του κ. Λαμπρούτσου. Σύμφωνα με την καταγγελία του δημάρχου, όταν πήγε να χαιρετήσει τον εκλογικό αντιπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός τον χτύπησε! Το ίδιο ισχυρίστηκε, μάλιστα, και ο κ. Λαμπρούτσος. Ακολούθησαν ένταση και ύβρεις μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι τελικά πήραν τον δρόμο για το αστυνομικό τμήμα, όπου αντάλλαξαν μηνύσεις και κρατήθηκαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από εντολή του εισαγγελέα της Λαμίας περίπου στις 17.30, ενώ σχηματίζεται δικογραφία από το Α.Τ. Στυλίδας.

Μεγάλος νικητής η αποχή (45%)

Σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκε τελικά η αποχή, καθώς ουσιαστικά οι Eλληνες την εξέλεξαν πρώτο κόμμα και μάλιστα με ισχυρή αυτοδυναμία, αφού μόνο το 55% των πολιτών βρέθηκε χθες στις κάλπες, ενώ το υπόλοιπο 45% προτίμησε να αψηφήσει τις συνεχείς προσκλήσεις των περισσότερων κομμάτων. Με άλλα λόγια, περίπου 5.000.000 ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα δημιουργώντας νέο ιστορικό ρεκόρ αποχής για τα ελληνικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου η αποχή είχε φτάσει το 35,13%, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου ανέβηκε στο 37,5%, ενώ στις προηγούμενες εκλογικές μάχες κυμαινόταν από 20% μέχρι 30%. Φυσικά είναι αλήθεια ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί, όμως αυτή τη φορά το ποσοστό της αποχής είναι τεράστιο.

Σημαντικό πάντως ρόλο στην περαιτέρω πτώση των αριθμών φέρεται ότι διαδραμάτισαν οι ετεροδημότες, αφού τα capital controls, το κόστος του ταξιδιού και η απογοήτευση με την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου λειτούργησαν ως ανασταλτικός παράγοντας.

Διαβάστε επίσης: Το «ντέρμπι» τελείωσε νωρίς
Ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ και πανωλεθρία των δημοσκόπων (και των exit polls), που όλες τις προηγούμενες μέρες έδειχναν Τσίπρα και Μεϊμαράκη σε μάχη στήθος με στήθος


Keywords
παραιτηση λεβεντη, ζωη, διεθνές νομισματικό ταμείο, χρυση αυγη, ζωή κωνσταντοπούλου, αποστολος γκλετσος, capital controls, exit polls, βουλη, χρυση, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, ΚΚΕ, δημοσκοπηση, καμμενος, λαφαζάνης, τσιπρας, νέα, εκκρεμότητες, ΔΝΤ, euro, working, group, προυπολογισμος, τραπεζες, esm, ελλαδα, πατρα, παπανδρεου, γαπ, ψηφοφορία, αθηνα, καβαλα, μνημονιο, τρικαλα, συριζα, δημοψηφισμα 2015, capital, exit, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, καθαρα δευτερα, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, δημοψηφισμα, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, exit poll, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, exit polls 2014, εκλογες 2015, αστυνομικο τμημα, η ζωη, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, βουλευτες, ετεροδημοτες, νικητη, αλογα, αστυνομια, αυγη, ονειρα, ονειρο, οροσημο, πλαισιο, capital, αθροισμα, ασφαλιστικο, ατζεντα, αφορμη, εβδομαδες, βραδυ, γινει, γινεται, γκλετσος, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, αιθουσα, ευρω, εκβαση, εκκρεμότητες, εβδομαδα, εμειναν, ιδιο, θεοδωρακης, ιστορικο, καρδιτσα, κυβερνηση, κομμα, λαφαζάνης, λογια, λουκετο, μεσοπροθεσμο, μηνυση, νικο, νυφη, ομαδα, ουσιαστικα, παιδια, πεμπτη, προβληματα, πρωταγωνιστες, πρωι, ραχηλ, ρεκορ, ρολο, συνεχεια, σχολειο, τιρυνθα, τμημα, τρια, τρελα, τριτη, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρυση, ψυχολογικα, ψηφοφορία, ωρες, αγωνας, δικαιωμα, ελληνικα, exit, γαμπρος, γυρνα πισω, χωρα, λαφαζανη, μεινει, μια φορα, μοιαζει, νυφικο, παιχνιδι, ποιητης, πληροφοριες, working, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα