Αυλαία για την ηθοποιό που έζησε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου

13:22 9/2/2017 - Πηγή: Espresso
SHOWBIZΑυλαία για την ηθοποιό που έζησε στο πλευρό του Ανδρέα ΠαπανδρέουΠέμπτη, Φεβρουάριος 9, 2017 - 13:20

Η Κυβέλη Θεοχάρη - Ζωγραφίδη, που είχε υποδυθεί την Αλέκα στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», ήταν στο ιδιαίτερο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Πλήρης ημερών έφυγε προχθές από τη ζωή η ηθοποιός Κυβέλη Θεοχάρη-Ζωγραφίδη. Πρόκειται για την αριστοκράτισσα «Αλέκα» της ταινίας «Ο Ηλίας του 16ου», που είχε κατηγορήσει την υπηρέτριά της για κλοπή, ενώ το δαχτυλίδι το οποίο... έψαχνε βρισκόταν στην αρβύλα

του Διονύση Παπαγιαννόπουλου ως ενέχυρο!

Από την Τεριάννα Παππά

Η ηθοποιός γεννήθηκε το 1924, ήταν κόρη της Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη και εγγονή της θρυλικής Κυβέλης και του Δημήτρη Μυράτ, ενώ η κηδεία της έγινε χθες το πρωί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1954 με τον θίασο της Κατερίνας, στο έργο «Ταξίδι αναψυχής». Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στον θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα, παίζοντας στις παραστάσεις «Δύο άσπρα τριαντάφυλλα» και «Οι μαιτρέσσες του μπαμπά», ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Γκόλφω», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Σπύρου Περεσιάδη, παίζοντας τη Σταυρούλα.

Ακολούθησαν «Η άγνωστος» του Λάσκου, όπου έπαιξε μαζί με τη γιαγιά της, την Κυβέλη, «Ο ζηλιαρόγατος» του Γιώργου Τζαβέλλα, με τον Βασίλη Λογοθετίδη, «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα» του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Αν και άρχισε πολύ δυναμικά στην υποκριτική, η καλλονή Κυβέλη σταμάτησε στις αρχές του 1960 και ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους, στην αρχή ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων, αλλά και ως διευθύντρια-συντονίστρια σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρουαζιέρες. Αργότερα ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη της πρωθυπουργίας του, και συνέχισε όταν πρωθυπουργός έγινε ο Κώστας Σημίτης.

Ταινίες

Το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία 90 ετών, επέστρεψε έπειτα από δεκαετίες στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στο φιλμ docufiction του Alessandro Spiliotopulos «Οι κόρες του Χάους». Η μικρού μήκους ταινία παρουσίαζε με πρωτότυπο και ανατρεπτικό τρόπο την ιστορία της μεγάλης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και της ιδιαίτερης σχέσης της με τα έργα του Πιραντέλο, με φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Πρωτοστάτησε επίσης ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Ινστιτούτου «Κυβέλη».

Από τον πρώτο γάμο της, με τον ομογενή εκ Κωνσταντινουπόλεως Γιάννη Στεφανίδη, απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου, η οποία είναι πρόεδρος του Ιδρύματος «Κυβέλη», που εδρεύει στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Τίτος Ζωγραφίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα