Ασθενής που ήταν κλινικά νεκρός «σκεφτόταν» για 10 λεπτά

14:12 9/3/2017 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΑΝΕΞΗΓΗΤΟΑσθενής που ήταν κλινικά νεκρός «σκεφτόταν» για 10 λεπτάΠέμπτη, Μάρτιος 9, 2017 - 14:08

Ανεξήγητο περιστατικό στον Καναδά! Ασθενής που ήταν κλινικά νεκρός «σκεφτόταν» για δέκα ολόκληρα λεπτά

Η ζωή μπορεί να συνεχίζεται και μετά τον θάνατο, αλλά σε κατάσταση ύπνου. Αυτό προκύπτει από επιστημονικά στοιχεία που κατέγραψαν γιατροί, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και αφού ένας άνθρωπος έχει κηρυχθεί κλινικά νεκρός.

Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό παρατηρήθηκε σ' έναν συγκεκριμένο

ασθενή, που έδειξε επίμονη εγκεφαλική δραστηριότητα για 10 λεπτά αφότου είχε σταματήσει η καρδιά του και τα εγκεφαλικά κύματά του ήταν αυτά που καταγράφονται κατά κανόνα κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου.

Οι γιατροί σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Καναδά που κούραραν τον συγκεκριμένο ασθενή χαρακτήρισαν την περίπτωσή του «ιδιαίτερα ξεχωριστή» και «ανεξήγητη».

Ερευνητές από το University of Western Ontario στον Καναδά αξιολόγησαν τους ηλεκτρικούς παλμούς του εγκεφάλου σε σχέση με τον χτύπο της καρδιάς μετά την απομάκρυνση των υποστηρικτικών της ζωής μέσων. Η παύση της εγκεφαλικής δραστηριότητας προηγήθηκε της παύσης της καρδιακής λειτουργίας σε τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις. Ωστόσο, στην τέταρτη ο εγκέφαλος του ασθενούς συνέχισε να λειτουργεί, ενώ η καρδιά του είχε σταματήσει.

«Σ' έναν ασθενή τα εγκεφαλικά κύματα Δέλτα επέμεναν μετά τον τερματισμό τόσο του καρδιακού ρυθμού όσο και της αρτηριακής πίεσης του αίματος» υπογραμμίζουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευσή τους στο «National Center for Biotechnology Information». Διευκρινίζουν δε ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου εμφάνισε σημαντικές διαφοροποιήσεις την περίοδο 30 λεπτά πριν και την περίοδο πέντε λεπτά μετά το σταμάτημα της καρδιάς. Οι δε καταγραφές της λειτουργίας του εγκεφάλου διέφεραν πολύ από ασθενή σε ασθενή, πράγμα που δείχνει ότι καθένας... βίωνε τον θάνατο με μοναδικό τρόπο.

Δύσκολα ερωτήματα

Το πείραμα αυτό εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το πότε κάποιος θα πρέπει να θεωρείται πραγματικά νεκρός και, ως εκ τούτου, πότε θα είναι ιατρικά αλλά και ηθικά σωστό να αφαιρούνται τα όργανά του για να μεταμοσχεύονται σε άλλον ασθενή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα πέμπτο των ανθρώπων που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή αναφέρουν κάποια μορφή εξωσωματικής εμπειρίας την οποία βιώνουν την ώρα που είναι «κλινικά» νεκροί.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί τι σημαίνει «μεταθανάτια εμπειρία», δεδομένου ότι, μετά την ανακοπή, εγκεφαλική λειτουργία παρατηρήθηκε μόνο σ' έναν ασθενή.
Παρόμοιο φαινόμενο είχε ερευνηθεί το 2013, αλλά τότε αφορούσε ποντίκια. Η τότε έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», αποκάλυψε ότι τα ποντίκια είχαν εγκεφαλική δραστηριότητα ένα λεπτό μετά τον αποκεφαλισμό τους!

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα