ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ • Χάρισε το σπίτι της στο Χαμόγελο του Παιδιού

COVER STORYΜεγαλείο ψυχής από την «αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου»ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ • Χάρισε το σπίτι της στο Χαμόγελο του ΠαιδιούΔευτέρα, Νοέμβριος 7, 2016 - 15:58

Μια πολύ ευγενική και συνάμα συγκινητική κίνηση ανθρωπιάς έκανε η Μαίρη Χρονοπούλου με αποδέκτη το Χαμόγελο του Παιδιού. Η αγαπημένη ντίβα του θεάτρου και του κινηματογράφου παραχώρησε ενώ είναι ακόμη εν ζωή το σπίτι της στην Παιανία για τους σκοπούς του οργανισμού, με τον όρο φυσικά να μπορεί να μένει σε αυτό μέχρι να φύγει από τη ζωή.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ
Φωτό:

Χρήστος Ζήνας

«Με τη Μαίρη μάς συνδέει μια διαχρονική σχέση, που βασίζεται στην αληθινή αγάπη και την εκτίμηση» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος του Χαμόγελου Κώστας Γιαννόπουλος, και αποκαλύπτει ότι και στο παρελθόν η ηθοποιός και φίλη του τους είχε ενισχύσει οικονομικά.

Το καταφύγιο της Μαίρης Χρονοπούλου -ανεξάρτητα από την οικονομική αξία του- είναι ένας χώρος τεράστιας πολιτιστικής και καλλιτεχνικής σημασίας, αφού έχουν περάσει από εκεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες τα πιο σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα 170 τ.μ., που βρίσκεται εκτός του κέντρου της Παιανίας σε υψόμετρο 360 μέσα σε ένα δασάκι και με θέα όλο τον κάμπο των Μεσογείων. Ο περιβάλλων χώρος του είναι μια έκταση εννέα στρεμμάτων και είναι φυτεμένος με 200 ελιές και πολλά κυπαρίσσια. Εντός του χώρου υπάρχουν πισίνα και δεξαμενή νερού.

Η διακόσμηση

Η ηθοποιός εγκαινίασε το σπίτι τα Χριστούγεννα του 1984 και -όπως μάθαμε- τον πρώτο καιρό, που ακόμη δεν είχε δημιουργηθεί ο μαντρότοιχος, η ίδια κοιμόταν μόνη της στο σπίτι παρέα με ένα μικρό σκυλί και ένα σίδερο για το τζάκι δίπλα στο κρεβάτι της για τον φόβο των... απρόσκλητων επισκεπτών.

Το σπίτι είναι διακοσμημένο με το προσωπικό γούστο της ιδιοκτήτριάς του, που αρέσκεται σε αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας αλλά και σε συλλογές από ιδιαίτερα κομμάτια, όπως είναι τα λιβανιστήρια, οι παλαιές εικόνες, τα σπάνια βιβλία, οι ιστορικοί δίσκοι βινιλίου, τα DVDs με ταινίες. Βέβαια τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα, για λόγους ασφάλειας, σήμερα φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους.

Ωστόσο, το σπίτι αυτό παραμένει συνδεδεμένο με μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής ζωής, αφού η ιδιοκτήτριά του, ως σημαντική καλλιτέχνιδα και η ίδια, προσκαλούσε στον χώρο για επαγγελματικά ραντεβού αλλά και πρόβες τους επίσης εξαίρετους συνεργάτες της.

Μεταξύ αυτών ήταν οι σκηνοθέτες Θόδωρος Αγγελόπουλος (έπαιξε στις ταινίες του «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα»), Γιάννης Δαλιανίδης (που την απογείωσε με τα μιούζικαλ «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και μάγκες») και Κώστας Βρεττάκος (πρωταγωνίστησε στην ταινία του «Τα παιδιά της Χελιδόνας» και το 1987 κέρδισε το Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) καθώς και ο αδελφικός φίλος και κουμπάρος της Νίκος Κούρκουλος, με τον οποίο έπαιξε σε παραγωγές της Φίνος Φιλμ τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου. Περιττό να πούμε ότι στο καταφύγιο της λεγόμενης «κυρίας του γλεντιού» διοργανώνονταν λαμπερές εκδηλώσεις και δίνονταν θρυλικά πάρτι, αφού η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν ανέκαθεν μια σπουδαία οικοδέσποινα, η οποία ξέρει να περιποιείται τους φίλους της. Ανάμεσα στα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ που έχουν φιλοξενηθεί στο σπίτι είναι και η Πατρίτσια Γκούτσι (μετέπειτα αποκαλούμενη «μαύρη χήρα») και ο φίλος της Μάριος Τάρτας, που υπήρξε διεθνούς φήμης playboy.

«Εχουν γίνει ωραία πάρτι σε αυτό το σπίτι. Θυμάμαι σε ένα από αυτά, που έλαβε χώρα Χριστούγεννα, ο γιος του Ιωνα Βορρέ είχε επιμεληθεί τη διακόσμηση του εξωτερικού χώρου και για μπαρ είχε βάλει καρότσια τα οποία χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των οικοδομών, διακοσμημένα με χριστουγεννιάτικα φωτάκια γεμάτα με παγάκια και ποτά» θυμάται η Μαίρη Χρονοπούλου και προσθέτει ότι εκεί έχουν γυριστεί δύο επεισόδια της σειράς «Μάνα είναι μόνο μία», στην οποία πρωταγωνιστούσε, αλλά και ολόκληρη η εκπομπή «Με μια αγκαλιά τραγούδια» με την Ιφιγένεια Γιαννοπούλου.

Κώστας Γιαννόπουλος: «Ενα τεράστιο ευχαριστώ για την ηθική και πολιτιστική προσφορά της»

Την ικανοποίησή του από αυτή την ανθρώπινη κίνηση της φίλης του Μαίρης Χρονοπούλου εξέφρασε στην «Espresso» ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος (φωτό). «Δεν είναι η υλική αξία του σπιτιού, αλλά η κατάθεση ψυχής και οι μνήμες της Μαίρης προς το Χαμόγελο, και γι' αυτό την ευχαριστούμε πολύ.

Είναι μια ηθική και πολιτιστική προσφορά και θα πρέπει να σας πω ότι το σπίτι θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή ως μουσείο της Μαίρης Χρονοπούλου» μας λέει και διευκρινίζει πώς θα αξιοποιηθεί ο περιβάλλων χώρος. «Στο κτήμα θα απασχολούνται σιγά σιγά τα παιδιά με διάφορες καλλιέργειες και ζωάκια και, αν το επιτρέπει το μέρος, θα βάλουμε και κάποια λυόμενα για να μένουν». Ο κ. Γιαννόπουλος θυμάται ότι και στο παρελθόν η Χρονοπούλου είχε βάλει γερά το χέρι στην τσέπη για να τους βοηθήσει.

«Πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχαμε ακόμη δραχμή, με κάλεσε η Μαίρη για να μου πει ότι εκτιμάει το έργο που κάνουμε και μου δήλωσε ότι θέλει να μας προσφέρει 2.000.000 δραχμές.

Ομως στη συζήτηση διαπίστωσα ότι αν μας έδινε αυτό το ποσό θα υπήρχε πρόβλημα στο να συνεχίσει τη ζωή της κανονικά -αφού δεν υπήρχε το οικονομικό backup- και της πρότεινα να μας δώσει τελικά 1.000.000. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη χειρονομία της, γιατί πάνω στον ενθουσιασμό της για να μας βοηθήσει ξέχασε ότι πρέπει να ζήσει κιόλας» μας είπε συγκινημένος.

Οπως μάθαμε, η Μαίρη Χρονοπούλου θα παραστεί σήμερα στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού για τη συμπλήρωση των 21 χρόνων της ανθρωπιστικής δράσης του.

Την εκδήλωση, που συντονίζει ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα