«Αποκάλυψη τώρα»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Αποκάλυψη τώρα»!Δευτέρα, Αύγουστος 18, 2014 - 15:48

Κορυφώνεται η αγωνία στην Αμφίπολη για το μυστικό που κρύβει ο αρχαίος τάφος, καθώς λίγα μόλις εκατοστά χωρίζουν την αρχαιολογική σκαπάνη από τη σπουδαία -όπως περιμένουν όλοι- ανακάλυψη. Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν σήμερα οι ανασκαφές μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, με τους αρχαιολόγους να εργάζονται υπό τα βλέμματα δημοσιογράφων από ξένα μέσα ενημέρωσης που φτάνουν το ένα μετά το άλλο στην Αμφίπολη για να καλύψουν το μεγάλο γεγονός.
Δύο και πλέον χρόνια περίμεναν

οι αρχαιολόγοι τη μεγάλη στιγμή που θα έφταναν τόσο κοντά στην αποκάλυψη ενός μυστικού από την Ιστορία της Μακεδονίας που κρατήθηκε κρυφό για χιλιάδες χρόνια. Υστερα από δύο χρόνια εργασιών η αρχαιολογική σκαπάνη σταμάτησε μπροστά στο τείχος που προστατεύει τον τάφο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος και στη συνέχεια παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση 6-7 μέτρων μεταξύ τους.

Οπως επιτάσσει η αρχαιολογική μέθοδος, η διάνοιξη θα γίνει με προσεκτικές κινήσεις, εκατοστό εκατοστό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του οικοδομήματος, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.
Κατά πληροφορίες, η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη πήρε μία μικρή ιδέα για το τι βρίσκεται μέσα στον τάφο με τη βοήθεια ειδικής μικροκάμερας, η οποία τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του τύμβου από μια μικρή εσοχή. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η αρχαιολόγος διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί πλήρως τη μεγάλη έκταση που πήρε η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Αμφίπολης. Ωστόσο υπάρχουν επιχωματώσεις και μόνο η ολοκλήρωση της ανασκαφής μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Κάλυψαν τις σφίγγες

Οι περιβόητες ακέφαλες σφίγγες που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην είσοδο του τάφου καλύφθηκαν με ειδικά σκέπαστρα σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τόσο από την υπεριώδη ακτινοβολία όσο και από τα... αδιάκριτα βλέμματα των επισκεπτών, οι οποίοι ακόμη και με κιάλια και ειδικούς τηλεφακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.
Από την πρώτη μέρα οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης. Για να έχουν δική τους εικόνα και ήχο, ξένοι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην Αμφίπολη για να καταγράψουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών. Εντύπωση προκαλεί ότι το BBC στέλνει στην περιοχή οκταμελές συνεργείο με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό που από σήμερα εγκαθίσταται έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσολακκιάς για να μεταδίδει όλες τις εξελίξεις. Παραγωγός του ΒΒC επισκέφθηκε την περιοχή προκειμένου να αποκτήσει άποψη για την τεχνική υποδομή και τις δυνατότητες που παρέχει στο συνεργείο του το σύστημα επικοινωνιών. Μέσα ενημέρωσης έχουν σπεύσει στην Αμφίπολη και από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται τον λόφο Καστά προκειμένου να δουν τα ευρήματα από κοντά και να τα φωτογραφίσουν, βρίσκονται όμως αντιμέτωποι με την Αστυνομία που δεν τους επιτρέπει να πλησιάσουν όσο θα ήθελαν.

Η αγωνία των επιστημόνων

Οσο η αρχαιολογική σκαπάνη φτάνει πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου τόσο κορυφώνεται η αγωνία για το αν ο τάφος έχει συληθεί από τυμβωρύχους.
Τα σπασμένα φτερά από τις ακέφαλες σφίγγες στην είσοδο του τάφου ενισχύουν ένα τέτοιο σενάριο, κάτι που φυσικά όλοι απεύχονται.
Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό είναι ο τάφος να έχει συληθεί την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα ευρήματα που θα εντοπιστούν θα είναι ελάχιστα. Αυτό που θα μπορούσε να έχει διασώσει τον τάφο θα είναι η πιθανότητα να κατέρρευσε η οροφή πριν μπουν τυμβωρύχοι, αφήνοντας έτσι ανέγγιχτα τα ευρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα