Αντιμέτωποι με αλλεργίες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖPetsΑντιμέτωποι με αλλεργίες!Σάββατο, Απρίλιος 19, 2014 - 11:45

Μπορεί η άνοιξη να είναι ο κατεξοχήν μήνας άνθησης των... αλλεργιών, όμως πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν όλον τον χρόνο, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά σε κάποια αλλεργιογόνα ουσία που εκκρίνει το κατοικίδιο ζωάκι τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο και οφείλονται κυρίως στο σάλιο και το τρίχωμα των κατοικιδίων. Βασικός ένοχος αποδεικνύεται η γάτα, όμως δεν λείπουν και οι αλλεργικές αντιδράσεις στον σκύλο και το κουνέλι.


Η αλλεργία

που προκαλείται από τις γάτες οφείλεται στην αλλεργιογόνα ουσία «Fel d1», μια πρωτεΐνη που παράγεται από τους σιελογόνους αλλά και τους σμηγματογόνους αδένες τους. Τη στιγμή που η γάτα γλείφεται, η αλλεργιογόνα ουσία μεταφέρεται στο τρίχωμά της και μόλις το σάλιο στεγνώσει, τα σωματίδια των πρωτεϊνών του διασκορπίζονται στον αέρα και διεισδύουν στις αναπνευστικές οδούς και στους πνεύμονες των ιδιοκτητών. Εχει διαπιστωθεί ότι οι αρσενικές γάτες προκαλούν περισσότερες αλλεργίες από τις θηλυκές, καθώς εκκρίνουν περισσότερη «Fel d1», ενώ η μοναδική «υποαλλεργική» γάτα στον κόσμο είναι η Σιβηρίας.


Παρομοίως, σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσει και ο σκύλος, εξαιτίας της «Can f1», μιας λιποκαΐνης που εκκρίνεται από αδένες που υπάρχουν στη γλώσσα και στο τρίχωμά του, ενώ εντοπίζεται και στην πιτυρίδα του, αλλά όχι στα ούρα ή τα κόπρανά του. Σε αντίθεση με τις γάτες, δεν υπάρχει καμία υποαλλεργική φυλή σκύλου, όπως πρόσφατα τονίστηκε και σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Αλλεργίας και Ρινολογίας. Αλλεργία στο κουνέλι εμφανίζουν, αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, με τη σημαντικότερη αλλεργιογόνα ουσία να εντοπίζεται στο σάλιο, στο τρίχωμα και στα ούρα του ζώου.


Στις περισσότερες περιπτώσεις η αλλεργία από κατοικίδια εκδηλώνεται με άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και δερματίτιδα. Για τον μετριασμό των συμπτωμάτων συστήνεται καθημερινός αερισμός και καθαρισμός του σπιτιού, των λευκών ειδών και των ενδυμάτων, χρήση ειδικών φίλτρων στην ηλεκτρική σκούπα, αποφυγή χαλιών και μοκετών, συχνό πλύσιμο και βούρτσισμα του ζώου, καθώς και η απαγόρευση της πρόσβασής του σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα