Ανεργος «Λεωνίδας» στο Καλλιμάρμαρο

COVER STORYΟ Λεωνίδας τον γλίτωσε από τον εφιάλτη της ανεργίαςΑνεργος «Λεωνίδας» στο ΚαλλιμάρμαροΤετάρτη, Σεπτέμβριος 24, 2014 - 12:41

Κατάφερε να κερδίσει τη σκληρή μάχη με την ανεργία επενδύοντας στον τουρισμό και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Ο 24χρονος Λευτέρης Μυλωνόπουλος φορά καθημερινά τη στολή του βασιλιά Λεωνίδα της Σπάρτης και φωτογραφίζεται με τους χιλιάδες τουρίστες, ξένους αλλά και Ελληνες, που επισκέπτονται συνεχώς τα πιο διάσημα μνημεία της Αθήνας.

Πού τον βρίσκετε

Ακρόπολη,

Καλλιμάρμαρο, Μοναστηράκι και Ρωμαϊκή Αγορά είναι τα πιο συνηθισμένα μέρη όπου μπορεί να τον συναντήσει κάποιος που θέλει να μάθει τα πάντα γύρω από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου βασιλιά, ο οποίος υπήρξε απόγονος της δυναστείας των Αγιαδών.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι ζητιάνος και αυτό που κάνω δεν έχει καμία σχέση με επαιτεία. Τώρα, το αν θέλει να αφήσει κάποιος κάτι, αυτό είναι στη δική του οικονομική ευχέρεια, μα πάνω απ' όλα ευχαρίστηση» αναφέρει στην «Espresso» ο Λευτέρης Μυλωνόπουλος, που φωτογραφήθηκε μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μετανάστης

«Είμαι θύμα της ανεργίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και δεν ντρέπομαι να το πω. Αρχικά είχα σκεφτεί και είχα κάνει και κάποιες κινήσεις να φύγω στο εξωτερικό. Είχα βρεθεί μάλιστα για λίγο διάστημα στη Γερμανία σε έναν θείο μου, αλλά τον απέλυσαν κι εκείνον από τη δουλειά κι έτσι χρειάστηκε να επιστρέψω. Μετά σκέφτηκα να φύγω για την Αυστραλία, αλλά λίγο οι γονείς μου, λίγο τα αδέλφια μου, με έπεισαν να μείνω κι έτσι άρχισα να σκέφτομαι την επόμενη κίνησή μου. Αποφάσισα να στρέψω το βλέμμα μου στην Ιστορία του τόπου μου και επηρεασμένος από τους νέους στο εξωτερικό, όπως στη Ρώμη και στη Μαδρίτη, που κάνουν κάτι ανάλογο ντυμένοι ως αρχαίοι Ρωμαίοι πολεμιστές, είπα "γιατί όχι κι εγώ;"».

Κατασκεύασε δόρυ, ασπίδα και πανοπλία

Την απόφασή του την είχε πάρει, όμως τα χρήματα για την αγορά ή την ενοικίαση μιας αυθεντικής στολής αρχαίου Σπαρτιάτη δεν υπήρχαν, αφού και η οικογένειά του στο σύνολό της αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα.

«Τη στολή τη φτιάξαμε εγώ και ο πατέρας μου. Είναι όλη χειροποίητη, με τα περισσότερα εξαρτήματα από το Μοναστηράκι. Ενας φίλος μας που γνώριζε από αυτά μάς βοήθησε να φτιάξουμε τα δερμάτινα μέρη, για την ακρίβεια τους κοιλιακούς που απαιτούσαν ειδική επεξεργασία. Το δόρυ και η ασπίδα, που ζυγίζει κοντά στα δέκα κιλά, είναι επίσης δικής μας κατασκευής!» εξηγεί ο 24χρονος, ο οποίος αρχικά εμφανίστηκε στους δρόμους της Αθήνας ως αρχαίος οπλίτης Μίλων.

Ο οπλίτης Μίλων

«Η πρώτη στολή ήταν εμπνευσμένη από τον οπλίτη Μίλωνα και είχε σιέλ αποχρώσεις, ενώ διαφορετική ήταν και η ασπίδα, που είχε πάνω της μια μεγάλη κουκουβάγια. Λίγο διάστημα μετά -ειδικά από την ημέρα που έμαθα πως ο τουρισμός φέτος θα σπάσει όλα τα κοντέρ επισκεψιμότητας- πήρα την απόφαση να υποδυθώ τον βασιλιά Λεωνίδα, που οι τουρίστες τον γνωρίζουν καλύτερα. Ετσι αλλάξαμε τη στολή και έμαθα τα πάντα γύρω από τη ζωή και το σπουδαίο έργο του θαρραλέου βασιλιά».

Κατάφερε να κάνει έστω κι έτσι τον... γύρο του κόσμου

Ως Λεωνίδας, από τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού, ο Λευτέρης Μυλωνόπουλος δίνει καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό, αφού εκτός από το γεγονός πως φοράει μια στολή που στο σύνολό της ζυγίζει αρκετά κιλά, πρέπει να είναι πάντα ευδιάθετος και προσεγγίσιμος.

«Τη στολή τη φοράω τουλάχιστον δέκα ώρες την ημέρα. Πηγαίνω όπου υπάρχει κόσμος. Σε αυτό με βοηθάει και το γεγονός πως έμαθα από νωρίς τα δρομολόγια των πούλμαν με τους τουρίστες. Οταν με βλέπουν στημένο έτσι, παραξενεύονται, ενώ κάποιοι με έχουν περάσει μέχρι και για... άγαλμα! Εξοικειώνονται όμως γρήγορα μαζί μου κι αυτό μού αρέσει, γιατί με πλησιάζουν, φωτογραφίζονται και με ρωτούν πολλά για την ιστορία του Λεωνίδα» λέει ο 24χρονος που πραγματοποίησε ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο του όνειρο:

«Πάντα ονειρευόμουν να καταφέρω να κάνω τον γύρο του κόσμου. Τελικά τα κατάφερα, γιατί η... φωτογραφία μου σήμερα ταξιδεύει πραγματικά σε όλο τον κόσμο και για εμένα είναι σαν να είμαι εκεί ψυχή και σώμα! Εύχομαι κι άλλοι νέοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου, αφού ο τόπος μας έχει ανάγκη από διαφήμιση και προώθηση σε όλο τον κόσμο» καταλήγει ο Λευτέρης που σε λίγο διάστημα θα αρχίσει να κατασκευάζει τη νέα του στολή, που θα παραπέμπει στη Μακεδονία!

Θάνο Μακρογαμβράκη
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Keywords
Τυχαία Θέματα