Αφρικανική μαγεία σε ενυδρείο-παλάτι

ΚΟΣΜΟΣΑφρικανική μαγεία σε ενυδρείο-παλάτιΣάββατο, Οκτώβριος 11, 2014 - 13:30

Ολα είναι έτοιμα για το επίσημο ντεμπούτο τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκατοντάδες διαφορετικά είδη του ζωικού και θαλάσσιου οικοσυστήματος της Αφρικής έρχονται για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μέσα από το Africarium-Oceanarium, έναν ζωολογικό κήπο-ενυδρείο που ανοίγει τις πόρτες του στα τέλη Οκτωβρίου στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Αν και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με δύο χρόνια καθυστέρηση, η αναμονή φαίνεται ότι άξιζε τον κόπο, καθώς το αποτέλεσμα είναι... υπερπαραγωγή.
Τα ζώα είναι χωρισμένα ανάλογα

με την περιοχή της ηπείρου από την οποία προέρχονται, ενώ η μεγαλύτερη ατραξιόν θεωρείται μακράν το ενυδρείο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γυάλινο τούνελ, που προσφέρει απρόσκοπτη θέα στην αφρικανική θαλάσσια ζωή στους επισκέπτες του πάρκου. Ο βασικότερος «ένοικος» του Oceanarium θα είναι ο αφρικανικός καρχαρίας, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα είδη ψαριών από τον ποταμό Νείλο, τις Μεγάλες Αφρικανικές Λίμνες, το Κανάλι της Μοζαμβίκης και την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πλήρη παρουσίαση των επιλεγμένων αφρικανικών οικοσυστημάτων. Η ενότητα της Ανατολικής Αφρικής θα φιλοξενεί, για παράδειγμα, τον ιπποπόταμο του Νείλου και άλλα χαρακτηριστικά είδη της σαβάνας, όπως η αντιλόπη ντικ-ντικ, και το άαρντβαρκ, τη στιγμή που η ενότητα της Ακτής της Ναμίμπια θα αποτελείται από εξωτερικές πισίνες, που θα φιλοξενούν αφρικανικούς πιγκουίνους και αφρικανικές φώκιες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ζούγκλα του Κονγκό, με κροκοδείλους, βίδρες, μανάτους και διάφορα εξωτικά είδη πουλιών.
Για την κατασκευή του Africarium χρησιμοποιήθηκαν 36.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και 4.800 τόνοι ατσάλι, ενώ για τη μετατροπή του νερού του ενυδρείου με τα είδη από την Ερυθρά Θάλασσα σε θαλασσινό χρειάστηκαν140 τόνοι αλατιού. Τέλος, ο χώρος φιλοξενεί 4.500 διαφορετικά είδη φυτών από την αφρικανική ήπειρο, δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ικανό να μεταφέρει έστω και για λίγη ώρα το κοινό νοερά στα ωραιότερα μέρη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των τεχνολογιών που χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση του κηπο-ενυδρείου είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται στην Πολωνία, γι' αυτό και χρειάστηκε η συμβολή τεχνικών ομάδων από τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Το πρότζεκτ αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο αμέσως μετά τα εγκαίνιά του και ιδιαίτερα το 2016, έτος που το Βρότσλαβ θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα