«YIΑ SAS CRETE»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«YIΑ SAS CRETE»!Πέμπτη, Μάιος 25, 2017 - 19:00

Χαιρετισμούς από το Διάστημα έστειλε στην Κρήτη ο φιλέλληνας Ιταλός αστροναύτης Ιγκνάτσιο Μανιάνι, ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, στο πλαίσιο αποστολής της NASA.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΑΛΑ

Ο διαστημικός σταθμός πέρασε προχθές πάνω από την Ελλάδα

και ήταν ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Οι κάτοικοι της Κρήτης μπορούσαν να δουν τον ISS χωρίς εξοπλισμό, απλώς κοιτώντας προς τον ουρανό, και ο αστροναύτης της NASA δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους Κρητικούς, προκειμένου να μη χάσουν την ευκαιρία.

Ο Μανιάνι έστειλε χαιρετίσματα στη Μεγαλόνησο μέσω twitter, γράφοντας «Yià sas Crete», ενώ έκανε γνωστό και ποια ώρα ακριβώς θα είναι ορατός ο σταθμός: «The @Space_Station is visible to the naked eye at 22:11». Μαζί με την ανάρτηση και τον χάρτη της πορείας του διαστημικού σταθμού ανέβασε και μια φωτογραφία της Κρήτης, έτσι όπως φαίνεται από το Διάστημα.

Ανάρτηση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιταλός αστροναύτης απευθύνεται στους Ελληνες, διασχίζοντας τον ελληνικό ουρανό. Κάθε φορά, μάλιστα, φροντίζει μέσω twitter να μας χαιρετά και να μας ενημερώνει με ακρίβεια πότε και πού θα είναι ορατός ο ISS. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ο Μανιάνι είχε γράψει:

«Γεια σας, Ελλάς! Ο διεθνής διαστημικός σταθμός θα είναι ορατός με γυμνό μάτι στις 18:42 στην Ελλάδα». Την ανάρτηση αυτή, μάλιστα, την είχε συνοδεύσει με φωτογραφία της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Πέρυσι το καλοκαίρι, επίσης, μας είχε στείλει ξανά φωτογραφίες της Ελλάδας από ψηλά.

Ο διεθνής διαστημικός σταθμός είναι εξοπλισμένος με υπερσύγχρονες κάμερες, ενώ μεταδίδει ζωντανά εικόνα από το Διάστημα. Αποστολή του είναι η μελέτη της επίδρασης του διαστημικού περιβάλλοντος στον εξοπλισμό καταγραφής, ώστε να τον βελτιώνουν στις μελλοντικές αποστολές. Βρίσκεται σε ύψος μεταξύ 319,6 και 346,9 χλμ. και έχει μέση ταχύτητα 27.744 χλμ. ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές την ημέρα.

Το εντυπωσιακό, επίσης, είναι ότι επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι αστροναύτες παρατηρούν μια ανατολή ή δύση του ήλιου περίπου κάθε 45 λεπτά.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα