SOS για το «Βιάγκρα των Ιμαλαΐων»

ΡΕΠΟΡΤΑΖSOS για το «Βιάγκρα των Ιμαλαΐων»Τρίτη, Ιούνιος 28, 2016 - 18:42

Εδώ και 1.000 χρόνια οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών των Ιμαλαΐων έχουν ως μία από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος έναν παρασιτικό μύκητα που μεγαλώνει στο κεφάλι μιας κάμπιας, η οποία ζει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε ύψος άνω των 10.000 μέτρων.

Τι, όμως, μπορεί να κάνει τόσο προσοδοφόρο αυτόν τον μύκητα; Ο Γιαρσαγκούμπα, όπως ονομάζεται, υπόσχεται να λύσει κάθε πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, χάρη στις ιδιαίτερες αφροδισιακές ιδιότητές του. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που τα τελευταία

χρόνια έχει γίνει γνωστός και ως το «Βιάγκρα των Ιμαλαΐων».

Στις αρχές τη δεκαετίας του '80 οι αγρότες των ορεινών χωριών του Νεπάλ, της βόρειας Ινδίας, του Μπουτάν, του Θιβέτ και της Κίνας αντάλλασσαν τον Γιαρσαγκούμπα με τσιγάρα και ζυμαρικά. Ωστόσο, καθώς η δημοτικότητα του μύκητα άρχισε να εκτοξεύεται, δημιουργήθηκε μια τεράστια αγορά, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε Κίνα, Σιγκαπούρη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, η οποία διαρκεί από τα τέλη Μαΐου έως τον Ιούλιο, οι περιοχές των Ιμαλαΐων γέμιζαν με χιλιάδες ανθρώπους που μάζευαν τον μύκητα, γεγονός αναμενόμενο, αφού ένα κιλό Γιαρσαγκούμπα κοστίζει στις αγορές της Κίνας 100.000 δολάρια!

Πηγή εισοδήματος

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στα απομακρυσμένα χωριά η πώληση του μύκητα αποτελεί μια πρωταρχική πηγή εισοδήματος, καθώς -σύμφωνα με επίσημη έκθεση της Τράπεζας του Νεπάλ- οι αγρότες κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 2.500 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 56% του ετήσιου εισοδήματός τους!

Δυστυχώς όμως φέτος τα πράγματα άλλαξαν, καθώς μειώθηκε δραματικά η παραγωγή του Γιαρσαγκούμπα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για την κατάσταση ευθύνεται εν μέρει η υπέρμετρη συγκομιδή, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Ωστόσο η σημαντικότερη αιτία φαίνεται πως είναι η κλιματική αλλαγή, που αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή και σκοτώνει τις κάμπιες. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε ο μύκητας θα εξαφανιστεί μαζί με τους «φορείς» του, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να χάσουν κάθε εισόδημα και οι αγοραστές κάθε πιθανότητα να κάνουν σεξ.

Keywords
Τυχαία Θέματα