SOS για νόσο που σκοτώνει σκύλους

ΚΟΣΜΟΣΔεν υπάρχει φάρμακο!SOS για νόσο που σκοτώνει σκύλουςΠέμπτη, Δεκέμβριος 15, 2016 - 13:38

Συναγερμός για την ύπουλη ασθένεια, που πέρασε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη! Είναι γνωστή ως Alabama rot, προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια και οδηγεί στον θάνατο πολλά τετράποδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές Αρχές της Βρετανίας, καθώς καταγράφεται κλιμάκωση των κρουσμάτων θανατηφόρας ασθένειας που πλήττει τους σκύλους (έφτασε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ).

Νέα περιστατικά, τα οποία εμφανίστηκαν σε περιοχές οι οποίες έως τώρα δεν

είχαν πληγεί, αποδεικνύουν ότι η νόσος εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για υγειονομική κρίση.

Πρόκειται για την ιδιοπαθή δερματική και νεφρική σπειραματική αγγειοπάθεια, που είναι γνωστή ως Alabama rot και προκαλεί πληγές στο δέρμα των σκύλων, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια και συχνά στον θάνατο. Εντοπίστηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’80, σε κυνηγόσκυλα που είχαν κάνει βόλτα σε δάσος. Εκανε «απόβαση» στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2012, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σε σκύλο της Βρετανίας.



Από τότε τα περιστατικά πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Η νόσος έχει «χτυπήσει» πλέον σε 27 κομητείες του Ηνωμένου Βασιλείου, στις τρεις από τις οποίες εμφανίστηκε πρώτη φορά μόλις τις τελευταίες ημέρες. Τα τρία νέα περιστατικά καταγράφηκαν στην Κάμπρια, το Κάλντικοτ του Μονμουθσάιρ και κοντά στο Αξμινστερ του Ντέβον, γεγονός που, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, δείχνει ότι η νόσος εξαπλώνεται.

Δεν υπάρχει φάρμακο

Το πρόβλημα, όπως εξηγεί ο κτηνίατρος Ντέιβιντ Γουόκερ, είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ακόμη το μικρόβιο που προκαλεί την ασθένεια. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η δημιουργία φαρμάκου αλλά και να μην υπάρχει τρόπος προστασίας των σκύλων από το να την κολλήσουν. Οι επιστήμονες θεωρούν πιο πιθανό να ευθύνεται κάποιο παράσιτο ή βακτήριο, όπως το E.coli, το οποίο «κολλούν» κατά τη βόλτα σε δασικές περιοχές.

«Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι υποστηρικτική, αλλά είναι επιτυχής μόνο στο 20%-30% των περιπτώσεων» επισημαίνει ο κτηνίατρος Χιου Στέισι, προσθέτοντας ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διαγνωστεί η νόσος είναι μέσω ιστολογικών εξετάσεων των νεφρών. Συστήνει στους ιδιοκτήτες σκύλων να απευθύνονται στον κτηνίατρο, αν παρατηρήσουν οποιαδήποτε πληγή ή ερυθρότητα χαμηλά στα πόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
SOS,