14χρονη στην «κατάψυξη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Θέλω να ζήσω» έγραψε στην επιστολή που έστειλε η έφηβη στο δικαστήριο14χρονη στην «κατάψυξη»Σάββατο, Νοέμβριος 19, 2016 - 15:00

Hθελε ο καρκίνος να μην έχει τον τελευταίο λόγο στη μόλις 14 ετών ζωή της και σκέφτηκε ότι η επιστήμη θα βοηθήσει το σώμα της να «περιμένει» μέχρι να βρεθεί η θεραπεία. Ο πατέρας της τρόμαζε στην ιδέα ότι η κόρη του μπορούσε να ξυπνήσει ύστερα από εκατοντάδες χρόνια, όντας έφηβη και αποπροσανατολισμένη, χωρίς κάποιον δικό της άνθρωπο να απευθυνθεί.

Από την
Κατερίνα Νικολοπούλου

Τελικά η επιθυμία της μικρής Βρετανίδας, που έχασε τη μάχη με τον

καρκίνο στις 17 Οκτωβρίου, έγινε σεβαστή με απόφαση βρετανικού δικαστηρίου και τώρα το σώμα της βρίσκεται ήδη στο Cryonics Institute στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου έχει ήδη κρυοσυντηρηθεί. Σύμφωνα με την «Telegraph», είναι μία από τους συνολικά 10 Βρετανούς που έχουν συντηρηθεί και το μοναδικό παιδί.

«Είμαι μόλις 14 ετών, δεν θέλω να πεθάνω, αλλά ξέρω ότι αυτό θα γίνει. Νομίζω ότι η κρυοσυντήρησή μου μού δίνει την ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω, ακόμα και ύστερα από εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να θαφτώ κάτω από το χώμα. Θέλω να ζήσω και να ζήσω περισσότερο, και πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να βρεθεί μια θεραπεία για τον καρκίνο μου και να ξυπνήσω. Θέλω να έχω αυτήν την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου» έγραψε χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλε στο δικαστήριο το άτυχο κορίτσι, το οποίο υπογράφει μόνο με τα αρχικά «J.S.».

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για μια υπόθεση, την οποία ο δικαστής χαρακτήρισε σπάνια, το σώμα της «J.S.» έχει τώρα μεταφερθεί από το Λονδίνο, όπου έμενε, στις ΗΠΑ, όπου εταιρία που ειδικεύεται στην κρυογενετική την κατέψυξε για πάντα, με κόστος που ανέρχεται στα 42.900 ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών εφημερίδων, συγκεντρώθηκε με χίλιους κόπους από τους γονείς της μητέρας του κοριτσιού, που ήθελαν να το καθησυχάσουν ότι όλα θα γίνονταν όπως επιθυμούσε.

Χωρισμένοι οι γονείς της

Οι γονείς της «J.S.» είναι χωρισμένοι. Η κοπέλα ζούσε με τη μητέρα της το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της και δεν είχε δει τον πατέρα της από κοντά από το 2008. Οταν αυτός έμαθε για την ασθένειά της -ένα σπάνιο είδος καρκίνου- και θέλησε να τη δει, εκείνη αρνήθηκε. Ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο την έφηβη, η οποία δεν μπορούσε να παραστεί στο δικαστήριο, επειδή ήταν πολύ σοβαρά, και έδωσε εντολή να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα σχετικό με την υπόθεση όσο ήταν ζωντανή για να μην ταραχθεί. Οπως διευκρίνισε ο Τζάκσον, το δικαστήριο δεν έκρινε σχετικά με την επιστημονική βασιμότητα της μεθόδου της κρυογενετικής, αλλά τη διαφωνία μεταξύ των γονιών, αφού αναγνώρισε στη μητέρα το δικαίωμα να αποφασίσει για την κόρη της, που ήταν ανήλικη.

Η ταινία που ενέπνευσε τον «πατέρα» της μεθόδου

O άνθρωπος που θεωρείται ο εισηγητής της κρυοσυντήρησης και είναι γνωστός ως ο πατέρας της κρυογενετικής είναι ο Ρόμπερτ Ετινγκερ, ο οποίος πέθανε το 2011 σε ηλικία 92 ετών και φυλάσσεται και ο ίδιος έκτοτε παγωμένος, όπως εξάλλου και οι δύο σύζυγοί του αλλά και η μητέρα του.

Εμπνευσμένος από την ιστορία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «The Jameson Satellite», στην οποία πρωταγωνιστεί ένας καθηγητής του οποίου το σώμα στέλνεται στο Διάστημα και «ανασταίνεται» από εξωγήινους χρόνια αργότερα, ο Αμερικανός επιστήμονας δημιούργησε ένα κίνημα που, αν και δεν είναι μεγάλο, φτάνει έως τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε αυτή τη μέθοδο ήταν ο δρ Τζέιμς Μπέντφορντ το 1967.

Η θεωρία έχει βάση

Μέχρι σήμερα, 1.300 άνθρωποι έχουν υπογράψει χαρτιά με τα οποία δηλώνουν την πρόθεσή τους να κρυοσυντηρηθούν μετά τον θάνατό τους. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάνηψη κάποιου παγωμένου ανθρώπου, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι αυτή η θεωρία έχει βάση.

Το σώμα της 14χρονης Βρετανίδας φυλάσσεται πλέον στο The Cryonics Institute, το οποίο ιδρύθηκε το 1976 έξω από το Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν.

Πρόκειται για ένα από τα τρία ινστιτούτα στον κόσμο που προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Στο Cryonics Institute φυλάσσονται κατεψυγμένοι σχεδόν 150 άνθρωποι, στο Alcor της Αριζόνα 149, ενώ στο KrioRus, αντίστοιχη οργάνωση στη Ρωσία, πάνω από 50 άνθρωποι.«Η κρυογενετική είναι πολλά περισσότερα από την επιστήμη της κατάψυξης, επειδή ο στόχος μας είναι η ζωή μετά την ανάνηψη, με ανανέωση της νιότης και επέκταση του προσδόκιμου ζωής» τονίζει ο πρόεδρος του Cryonics Institute Ντένις Κοβάλσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα