ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ο σύγχρονος Ροβινσώνας του Ειρηνικού. Γιατί μπάζει η ιστορία του

10:01 7/2/2014 - Πηγή: TNSite

Στο σαλόνι έπαιζαν ειδήσεις. Ξάφνου άκουσα. "Έτρωγε ψάρια και έπινε βρόχινο νερό και αίμα από θαλάσσιες χελώνες για να επιβιώσει. 13 μήνες μέσα στη θάλασσα έπεσε σε ένα κοραλλιογενές νησί. Κουρεύτηκε, ξυρίστηκε, δείτε τον πως είναι τώρα".

"Πώς;", αναφώνησα και αμέσως φαντάστηκα την επόμενη Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Το θέμα γινόταν όλο και καλύτερο.

Μολύβια κάτω, κλικ στα διεθνή πρακτορεία και αμέσως διενέργεια διαδικτυακής έρευνας για τον σύγχρονο Ροβινσώνα Κρούσο. Ποιος είναι ο τύπος που απασχολεί όλα

τα πρακτορεία και τα μεγάλα ειδησεογραφικά site αφιερώνουν κατεβατά ολόκληρα προς τιμήν του;

Ο 37χρονος Χοσέ Σαλβαδόρ Αλβαρένγκα, είναι αδιαμφισβήτητα, το πρόσωπο της εβδομάδας. Είτε ισχύουν όσα αφηγείται, είτε τα έχει εμπλουτίσει με πολλές δόσεις υπερβολής.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Ο Αλβαρένγκα ζούσε τα τελευταία 15 χρόνια στο Μεξικό, στο ψαροχώρι Κόστα Αθούλ. Ψάρευε καρχαρίες (!) για 25 πέσος το κιλό για κάποιον τύπο που λέγεται Γουίλι.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, ο Χοσέ απέπλευσε μαζί με τον γιο ενός φίλου και συνάδελφο του από το Μεξικό, για να ψαρέψει όπως συνήθιζε καρχαρίες, όπως είπαμε, αλλά οι άνεμοι τον παρέσυραν και χάθηκε στη θάλασσα.

Οι δυο τους μπήκαν σε ένα μήκους 24 ποδιών, μηχανοκίνητο σκάφος του περιπλανήθηκε συνολικά για πάνω από 8.000 ναυτικά μίλια.

Για να επιζήσουν ο Χοσέ και ο συνοδοιπόρος του, έπιαναν με τα χέρια τους ψάρια, πουλιά και χελώνες. Έτσι δήλωσε τουλάχιστον στους διασώστες του ο Αλβαρένγκα.

Ο συνεπιβάτης του, ο 15χρονος Εζέκιελ πέθανε μετά από 4 εβδομάδες ενώ ο ίδιος ο Αλβαρένγκα δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το γεγονός και για τη στιγμή που πέταξε το πτώμα του συγχωριανού του στη θάλασσα.

Το μόνο που είπε είναι ότι έτρωγαν ωμά τα ψάρια και ο σύντροφος του στο σκάφος, έκανε συνέχεια εμετούς, κάτι που μπορεί να προκάλεσε και τον θάνατο του. Άγνωστο το πώς κατάφερε να αντέξει ο οργανισμός του Αλβαρένγκα.

Το μικρό σκάφος του Μεξικανού εντοπίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε ατόλη, δηλαδή μικρό κοραλλιογενές νησί των Νήσων Μάρσαλ στη μέση του Ειρηνικού και τον παρέλαβαν οι αρχές, αρχικά για διάσωση και περίθαλψη. Ο υπερβολικά καλοζωισμένος για τα δεδομένα της ιστορίας του Αλβαρένγκα υποστήριξε ότι είχε μείνει στη θάλασσα για πάνω από έναν χρόνο, διαπλέοντας τον Ειρηνικό.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι είχε ναυαγήσει από τις δυτικές ακτές του Μεξικό πριν από 13 μήνες, έχοντας ξεκινήσει με προορισμό το Ελ Σαλβαδόρ (προς τη Διώρυγα του Παναμά).

Η μηχανή του σκάφους χάλασε, τον παρέσυρε η θάλασσα και τελικά, είπε, διέπλευσε όλον τον Ειρηνικό. Επιβίωσε, υποστήριξε, πιάνοντας ψάρια και πίνοντας βρόχινο νερό και αίμα χελώνας. Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι των Νήσων Μάρσαλ έχουν τις αμφιβολίες τους. Καθόλου παράλογο άλλωστε.

O αρμόδιος της κυβέρνησης των Νήσων για την Εξωτερική Πολιτική, Τζι Μπινγκ είπε, όπως αναφέρει η βρετανική Mirror, ότι "όντως ακούγεται απίστευτη ιστορία, και δεν είναι σίγουρος ότι την πιστεύω εξ ολοκλήρου. Όταν τον είδαμε, δεν ήταν πολύ αδύνατος σε σύγκριση με άλλους ναυαγούς που έχουμε δει στο παρελθόν" είπε. "Μπορεί να έχω μερικές αμφιβολίες και όταν αρχίσουμε να επικοινωνούμε με τη χώρα προέλευσής του ίσως καταφέρουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες", ανέφερε.

Ωκεανογράφοι υποστηρίζουν πάντως ότι όντως υπάρχει ρεύμα υδάτων που θα μπορούσε να μεταφέρει ένα σκάφος από το Μεξικό μέχρι λίγο βορειότερα της ατόλης Έμπον όπου που βρέθηκε ο Αλβαρένγκα. Κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν, αναλόγως ανέμου και ρευμάτων, μεταξύ 18 μήνες και δύο χρόνια, αλλά θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει (με λίγη τύχη) και σε 13 μήνες.

(Πριν γίνει ναυαγός)

Οι πρώτες δηλώσεις του Χοσέ ήταν οι εξής:

"Φύγαμε με τη μηχανοκίνητη μας βάρκα. Χάλασε όμως και άρχισαν να μας παρασύρουν τα ρεύματα. Είχαμε προλάβει όμως να ψαρέψουμε δύο καρχαρίες και έτσι είχαμε τροφή για ένα διάστημα, όμως κάποια στιγμή αυτοί χάλασαν και έπρεπε να τους πετάξουμε.

Κάθε μέρα ήταν ίδια. Μόνο θάλασσα. Η θάλασσα. Μόνο αυτή έβλεπα. Αυτή και το σκάφος. Δεν είχα αίσθηση του χρόνου, γνώριζα όμως ότι αποπλεύσαμε στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Ζούσα με ψάρια, που ήταν εύκολο να τα πιάσω και μία φορά έπιασα ένα μικρό καρχαρία. Γνωρίζω τους καρχαρίες, γιατί συνήθιζα να τους ψαρεύω συνέχεια.

Όταν πρέπει να βρεις τροφή και νερό, κρατάς το μυαλό σου σε εγρήγορση. Ακόμη, προσευχόμουν όλη την ώρα για να μείνω ζωντανός. Είχα σκεφτεί την αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω. Αντί για αυτό προσευχήθηκα. Ευχαριστώ το Θεό που είμαι ζωντανός!", κατέληξε αφήνοντας τους όλους με το στόμα ανοιχτό και με πολλά ερωτηματικά να πλανώνται πάνω από τα κεφάλια τους.

"Σημάδι δείξε"

Ανάμεσα στις φοβερές διηγήσεις του, εκείνη που ξεχωρίζει είναι η παρακάτω:

Όπως λέει, ένα πρωί, καθώς άνοιξε τα μάτια του, είδε ένα πουλί να κάθεται πάνω στη βάρκα του. "Σύρθηκα σιωπηλά προς αυτό και κατάφερα να το πιάσω. Καθώς του έκοβα το κεφάλι για να πιω το αίμα του, είδα στον ορίζοντα στεριά.

Ήταν η πρώτη στεριά που έβλεπα έπειτα από μήνες". Στη συνέχεια το σκάφος του προσάραξε στα βράχια και εκείνος κοιμήθηκε κάτω από φοίνικες, κοντά σε ένα χωριό.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι στην επιβίωση του Αλβαρένγκα σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολύ καλή του φυσική κατάσταση. Ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει για περίπου τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό, ωστόσο, δεν μπορεί να ζήσει για περισσότερες από τρεις έως πέντε μέρες χωρίς υγρά. Όταν εντοπίστηκε, ήταν υπερβολικά καλοζωισμένος.

Όσο για το αίμα χελώνας; Όπως γράφει η Dailymail, είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνες, παρέχοντας σε εκείνον που το πίνει τα ίδια θρεπτικά στοιχεία που θα έβρισκε σε μια μπριζόλα ή στα αυγά. Δεν αναπληρώνει ωστόσο ούτε στο ελάχιστο τα υγρά του σώματος.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ναυαγός δεν θυμόταν πολλά πράγματα σχετικά με την οικογένεια του, παρά μόνο ότι έχει ένα παιδί και είναι παντρεμένος. Πράγματι, είναι πατέρας ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού, που ζει με τους γονείς του Χοσέ στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου και θα κατέληγε το ταξίδι του, αν πήγαιναν όλα όπως τα είχε σχεδιάσει.

Ιστορίες επιβίωσης

Σημειώνεται ότι το 2006, είχαν βρεθεί μεσοπέλαγα τρεις Μεξικανοί ψαράδες αφού περιπλανήθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό επί εννέα μήνες σε ένα σκάφος εννέα επί τρία χωρίς σκέπαστρο.

Το 1992 δύο ψαράδες από το Κιριμπάτι έμειναν στον Ειρηνικό για 177 μέρες προτού προσαράξουν στη Σαμόα.

Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας και αποτελούν σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νήσους συνολικής έκτασης 70 τετραγωνικών μιλίων, από τις οποίες κατοικούνται οι 24.

Βρίσκονται αμέσως ανατολικά των Μαριάνων νήσων και βορειοανατολικά της ομοσπονδίας της Μικρονησίας. Αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1986. Η συνολική έκταση της χώρας είναι 181,3 τετρ. χλμ.

Για την ιστορία, ο πρώτος που είχε διαπλεύσει τον Ατλαντικό ήταν ο Μαγγελάνος το 1521 με τα τρία από τα πέντε πλοία που είχαν μείνει από την αρχική του εκστρατεία. Το πλήρωμα εκείνων των τριών πλοίων είχε περάσει σκληρότατες κακουχίες για διαπλεύσει τον ωκεανό, με τους άνδρες του να βρίσκονται στα όρια της αφυδάτωσης και της ασιτίας όταν είδαν ξηρά. Όσοι δηλαδή δεν είχαν πεθάνει στο ενδιάμεσο.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα