Στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος ακτιβιστών της Greenpeace

11:23 26/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) η Γκρίνπις ανέφερε ότι είναι ενήμερη για το ότι τέθηκαν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος των 19 μελών της ομάδας, που βρίσκονται στη Ρωσία κι έχουν αποφυλακιστεί με εγγύηση. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την έγκριση ενός νόμου περί αμνηστίας.

Οι ακτιβιστές θα είναι ελεύθεροι μετά την εξέλιξη αυτή να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Ρωσίας και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους μόλις εξασφαλίσουν θεωρήσεις διαβατηρίου από τις αρχές.

Η μεταχείριση των ακτιβιστών από τις αρχές της Ρωσίας –πέρασαν

δύο μήνες σε κρατητήρια κι αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί χουλιγκανισμού, που επισύρουν ποινές κάθειρξης επτά ετών, και περί πειρατείας, που επισύρουν πολύ βαρύτερες ποινές– προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις, διασημότητες και πολλές οργανώσεις.

Η αμνήστευσή τους αφαιρεί ένα αγκάθι από τις σχέσεις της Μόσχας με την διεθνή κοινότητα. Επικριτές του Κρεμλίνου επισημαίνουν ότι η κίνηση έχει στόχο να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας εγκαίρως, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι.

«Αυτή είναι η ημέρα που περίμενα αφότου επιβιβάστηκαν στο πλοίο μας οπλισμένοι κομάντο πριν από σχεδόν τρεις μήνες», επισήμανε ο Πίτερ Γουίλκοξ, ο καπετάνιος του πλοίου της Γκρίνπις που είχε χρησιμοποιηθεί στην διαμαρτυρία, του Arctic Sunrise, σε μια ανακοίνωσή του.

«Είμαι ικανοποιημένος και ανακουφισμένος που οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά δεν θα έπρεπε να μας είχαν ασκήσει διώξεις καταρχήν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η αντίδραση των ρωσικών αρχών στην διαμαρτυρία εκείνη της Γκρίνπις αποσκοπούσε να στείλει το μήνυμα πως η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της έναντι των προσπαθειών να τεθούν προσκόμματα στις αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες στην Αρκτική.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως οι ακτιβιστές έθεσαν ζωές σε κίνδυνο προχωρώντας στην διαμαρτυρία τους στην εξέδρα της Gazprom.

Η Γκρίνπις από την πλευρά της είχε χαρακτηρίσει την επέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο παγοθραυστικό της παράνομη και είχε τονίσει πως οι ακτιβιστές της συμμετείχαν σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα