Στη μαύρη λίστα των τρομοκρατών των ΗΠΑ ο Μουχάμαντ Τζαμάλ

11:22 8/10/2013 - Πηγή: TNSite
Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν σήμερα στη μαύρη λίστα με τους τρομοκράτες έναν Αιγύπτιο, τον Μουχάμαντ Τζαμάλ, τον οποίο κατηγορούν ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα και ότι δημιούργησε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη χώρα του και στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης «διεθνείς τρομοκράτες» όλα τα μέλη του δικτύου που δημιούργησε ο Τζαμάλ, ο οποίος διδάχθηκε τεχνικές κατασκευής βομβών στα στρατόπεδα

εκπαίδευσης της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Ο Τζαμάλ επέστρεψε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1990 και έγινε στρατιωτικός ηγέτης του αιγυπτιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας ένοπλης οργάνωσης την οποία στη συνέχεια διηύθυνε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που πλέον είναι επικεφαλής της αλ Κάιντα.

Ο Τζαμάλ έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τις αιγυπτιακές αρχές. Μετά την απελευθέρωσή του το 2011 ίδρυσε το δικό του ισλαμιστικό δίκτυο, που έχει το όνομά του, και «δημιούργησε πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Αίγυπτο και τη Λιβύη», όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος απέκτησε σχέσεις και με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA), που έχει έδρα την Υεμένη.

«Δράστες επιθέσεων αυτοκτονίας εκπαιδεύτηκαν στα στρατόπεδα του Μουχάμαντ Τζαμάλ, ενώ ο ίδιος απέκτησε επαφές με τρομοκράτες στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Μετά τη σύλληψή του στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο του 2012 «κατασχέθηκε ο υπολογιστής του ο οποίος περιείχε μηνύματα προς τον αλ Ζαουάχρι, στα οποία ο Τζαμάλ ζητούσε ενισχύσεις και περιέγραφε τις δραστηριότητες του δικτύου του, όπως η απόκτηση όπλων, η διαχείριση στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών και η εγκαθίδρυση ομάδων τρομοκρατών στο Σινά», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα