Πιπέρι

10:50 3/11/2013 - Πηγή: TNSite

Το μαύρο πιπέρι είναι τόσο κοινό καρύκευμα σήμερα, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάποτε, ήταν τόσο πολύτιμο, που χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα.

Το τριμμένο πιπέρι προέρχεται από τους κόκκους πιπεριού του φυτού με την λατινική ονομασία Piper nigrum (piper στα λατινικά σημαίνει φυτό, και nigrum σημαίνει μαύρο). Όπως και τα περισσότερα μπαχαρικά,

προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα στην Ινδία.

Αν και χρονολογείται από τους ειδικούς πριν από 4.000 χρόνια, ωστόσο το μαύρο πιπέρι άρχισε να καλλιεργείται τακτικά από το 1000 π.Χ.

Αν και διαδόθηκε ευρέως ως καρύκευμα στα φαγητά , οι κόκκοι πιπεριού αρχικά έγιναν διάσημοι για τις φραμακευτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως διεγερτικό του πεπτικού συστήματος, φυσικό αποχρεμπτικό και έμπαινε σε αλοιφές για την ανακούφιση του δέρματος από εξανθήματα.

Το πιπέρι το έφεραν μαζικά στην Ευρώπη οι Άραβες με τα καραβάνια τους, πουλώντας το μάλιστα σε τιμή ακριβώς την ίδια με το χρυσάφι. Μαζί με το αλάτι που αποτελούσε κρατικό μονοπώλιο, το πιπέρι ήταν υπεύθυνο για πολλούς πολέμους στο παρελθόν και ο έλεγχος του "δρόμου του πιπεριού", ήταν ο κύριος λόγος του "εμφύλιου" πόλεμου στην Ιταλία, μεταξύ Γένοβας και Βενετίας κατά τον Μεσαίωνα.

Copyright © 2012 - 2013 News.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του news.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα