«Οι φόροι κατεδάφισαν την αγοραστική αξία των ακινήτων»

17:07 1/7/2013 - Πηγή: TNSite
«Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας υιοθετήθηκε σειρά μέτρων που ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικά για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Δεκαπλασιάστηκε το φορολογικό της βάρος, ενώ τα μισθωτικά εισοδήματά της εκμηδενίστηκαν. Οι φόροι "κατεδάφισαν" την αγοραστική της αξία, ενώ ποινικοποιήθηκε βαρύτατα η αδυναμία εξόφλησής τους. Έτσι, έπαψε να λειτουργεί η κτηματαγορά στη χώρα μας, η οικοδομή απονεκρώθηκε, με ολέθρια αποτελέσματα για την απασχόληση και την οικονομία, και η ακίνητη περιουσία, το σημαντικότερο περιουσιακό
στοιχείο του ελληνικού λαού, τελικά μεταβλήθηκε από δικαίωμα, κυριολεκτικά σε βάρος».

Το συμπέρασμα αυτό επισήμαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με τα ακίνητα, την οικοδομή, την κτηματαγορά και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ιδιωτική ακίνητη περιουσία με αφορμή την πρόσφατη απόφαση προσδιορισμού, «εξωπραγματικών "αντικειμενικών αξιών" οικοπέδων για την εφαρμογή του ΦΑΠ, τα λοιπά ισχύοντα και επικείμενα εξοντωτικά φορολογικά, πολεοδομικά και άλλα μέτρα που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, με αποκορύφωμα τη μαζική αποστολή εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2011, 2012 & 2013 και χαρατσιού μέσω ΔΕΗ 2012 & 2013».

Πιο συγκεκριμένα, οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης, της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, της ΟΜΚΟΕΕ Δημήτρης Καψιμάλης και της ΟΜΑΣΕ Γιάννης Ρεβύθης, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Τύπου για τη σημερινή δραματική, όπως τόνισαν, κατάσταση και διατύπωσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης κοινή πρόταση 10 κατεπειγόντων μέτρων για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, της οικοδομής και της οικονομίας της χώρας μας.

Επισήμαναν ότι μόλις πρόσφατα «ελήφθησαν κάποια θετικά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλήρως όμως ανεπαρκή για να αντιστρέψουν τη δεινή αυτή οικονομική πραγματικότητα, και να αναβιώσουν την κτηματαγορά, όπως π.χ. η επιτάχυνση της αδειοδότησης για αγορά ακινήτων από μη κοινοτικούς πολίτες στις πάμπολλες «παραμεθόριες» περιοχές της χώρας και η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σ΄ αυτούς αν αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ στη χώρα μας.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων προτείνουν:

- Για τις αντικειμενικές αξίες, τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας. Μειωτικός συντελεστής για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν τον φόρο κατοχής. Μείωση των "τιμών ζώνης" στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.

- Για το ενιαίο φόρο ακινήτων, αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ & ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.

- Για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων- ΦΠΑ, μείωση του συντελεστή σε ποσοστό 5%, ήτοι στο μέσο ύψος του αντίστοιχου συντελεστή των ευρωπαϊκών χωρών. Μείωση του ΦΠΑ σε 10% για την πώληση νεόδμητων οικοδομών και σε 5% στις δαπάνες ανακαίνισης/ενεργειακής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων.

- Για τη φορολογία εισοδήματος από ακίνητα, τη καθιέρωση μεσαίου κλιμακίου 12.001- 24.000 ευρώ με συντελεστή 20%. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5- 3% και των κρατήσεων 3% υπέρ ΜΤΠΥ και 2% υπέρ ΤΑΔΚΥ.

- Για την φορολογία οικοδομών την επαναφορά της απαλλαγής από ΦΑΠ των κτισμάτων των οικοδομών επί μία επταετία. Κατάργηση της επιβολής ΕΕΤΑ στα εργοτάξια των οικοδομών.

- Για τα τεκμήρια κατοικίας και το πόθεν έσχες οικοδομής, την άμεση κατάργησή τους, λόγω «κατεδάφισης» των κάθε είδους εισοδημάτων των πολιτών, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Οριοθετημένη παράταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτων.

Επίσης, προτείνουν για τα αυθαίρετα την μείωση των προστίμων νομιμοποίησης, και κυρίως του βασικού συντελεστή από 0,15 σε 0,10, ώστε να μπορούν να τα πληρώσουν μαζικά οι ενδιαφερόμενοι σ΄ όλη τη χώρα καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης όλων των οικοδομών με νόμιμη οικοδομική άδεια ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής τους, και χωρίς εξάρτηση από την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου Παπακωνσταντίνου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα