Οι αμαρτωλοί διορισμοί στα Πανεπιστήμια

10:43 27/9/2013 - Πηγή: TNSite

Τα οκτώ πανεπιστήμια που επλήγησαν από το μέτρο δεν λειτουργούν, καθώς δεν γίνονται εξετάσεις, εγγραφές, δεν εκδίδονται πτυχία, ενώ έχουν "παγώσει" όλες οι διοικητικές λειτουργίες τους. Μάλιστα, στον αέρα βρίσκεται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν οχλήσεις προς το ΙΚΥ από τις ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ, αντιστρόφως,

Έλληνες φοιτητές που είναι σε ευρωπαϊκά ΑΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πάρει χρήματα για τα έξοδά τους.

Τα κονδύλια, όμως, έχουν κατατεθεί από τις 10 Ιουλίου στους λογαριασμούς των ΑΕΙ. Το βάρος της Συνόδου Πρυτάνεων θα δοθεί στην αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα οκτώ ΑΕΙ εξαιτίας του μέτρου.

Στον "χάρτη" των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που παρουσιάζει η Καθημερινή, καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι –4.232– μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) τα τελευταία χρόνια μέσω των "αμαρτωλών" Προεδρικών Διαταγμάτων (π.χ. επί υπουργίας Παυλόπουλου), που οδήγησαν σε μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα.

Διορισμοί, το αδιάβλητο των οποίων αμφισβητείται έντονα διότι έγιναν χωρίς αξιολόγηση, πιθανότατα με κριτήρια κομματικά ή νεποτισμού. Συγκεκριμένα, από τους 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ έως τώρα οι 4.232 είναι ΙΔΑΧ.

Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και το ΕΜΠ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους και των συνδικαλιστικών οργάνων τους.

"Το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων", ανέφερε την Πέμπτη η αντιπρύτανις του ΕΜΠ κ. Τώνια Μοροπούλου.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης Σίμος Σιμόπουλος πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να άρει την ΚΥΑ και στους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Πρόταση που μάλλον πέφτει στο κενό, με δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ ελήφθη με στόχο την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, με τα οκτώ ΑΕΙ να διαμαρτύρονται για αδυναμία λειτουργίας.

Ενδεικτικά, στο ΕΜΠ, που "χάνει" συνολικά 399 υπαλλήλους, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών χάνει το 65% των υπαλλήλων της, ενώ στο Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού μένουν μόνο δύο υπάλληλοι, το Τμήμα Προστασίας των Εγκαταστάσεων σχεδόν καταργείται (από 31 υπαλλήλους μένουν μόλις 2 που θα φυλάττουν ένα χώρο 1.000 στρεμμάτων).

Επίσης, στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών το προσωπικό μειώνεται κατά 65%, με συνέπεια να παραμείνει το Ίδρυμα χωρίς προμήθειες, στοιχειώδη διαχείριση των πόρων και χωρίς έγκαιρη έγκριση της μισθοδοσίας, όπως είπαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, που σε συνέντευξη Τύπου φορούσαν λευκές μάσκες θέλοντας να κατακρίνουν τη στάση του υπ. Παιδείας να τους αντιμετωπίσει ως αριθμούς και όχι ως πρόσωπα.

Πηγή: Καθημερινή

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα