Λιμνάζουν βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα δύο δισ. ευρώ

10:28 23/10/2013 - Πηγή: TNSite
Βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ εξακολουθούν να λιμνάζουν στην περιβόητη Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα 800 υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος να έχουν βρει «προστασία» από κατασχέσεις εξαιτίας δραματικών καθυστερήσεων ή αλλεπάλληλων αναβολών σ εξέτασή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από το τέλος Ιουλίου καθώς από την 1η Αυγούστου ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικής

Επανεξέτασης η οποία είναι αποκλειστικά αρμόδια για την εξέταση υποθέσεων βεβαιωμένων φόρων πάνω από 300.000 ευρώ, όπως ήταν και η εν λόγω Επιτροπή, αλλά με μία ουσιαστική διαφορά: στην πρώτη περίπτωση οι προσφεύγοντες δεν χρειαζόταν να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ ενώ στη δεύτερη απαιτείται η καταβολή του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Έτσι η Επιτροπή έγινε η «αγαπημένη» νόμιμη διέξοδος φοροαποφυγής για όσους είχαν φορολογικές διαφορές με το υπουργείο Οικονομικών ενώ ΔΝΤ και Κομισιόν απαίτησαν την κατάργησή της. Παρότι αυτή έγινε με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο, το «στοκ» υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί παραμένει τεράστιο. Περισσότερες από 800 υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώ βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα 2 δισ. ευρώ μένουν στα χαρτιά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Επιτροπή πήρε παράταση έως το τέλος του έτους με μία ρητή εντολή: «Τέλος οι αναβολές, όσες υποθέσεις δεν διευθετηθούν θα πάνε στα δικαστήρια».

Με τους ρυθμούς που κινείται όμως η Επιτροπή, κρίνεται βέβαιο από ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έως τα τέλη του έτους θα έχουν διευθετηθεί ελάχιστες υποθέσεις και ακόμα λιγότερα θα είναι τα έσοδα που θα έχουν μπει στο ταμείο.

Πλέον η Επιτροπή συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα- από μια φορά το μήνα - και αν- στο παρελθόν- και ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εισήχθησαν για εξέταση 22 υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές 94 εκατ. ευρώ. Από αυτές μόνο σε δύο υποθέσεις προέκυψε συμβιβασμός (από τα 3 εκατ. ευρώ στο 1), τέσσερις υποθέσεις πάνε στα δικαστήρια και για τις 16 προέκυψε αναβολή...

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα