Καταργούν τα μετρητά!!!!

12:10 22/4/2013 - Πηγή: TNSite


Η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, που στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, έχει αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ψάχνει τρόπους προκειμένου να την περιορίσει σημαντικά, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την εξαλείψει πλήρως.


Ετσι με το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο, εκτός των άλλων, αναμένεται να κάνει πράξη παλαιότερη εξαγγελία, που έκανε λόγω για «κατάργηση» των μετρητών σε συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ποσό να είναι ακόμη χαμηλότερο. Αυτές οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται

είτε μέσω τράπεζας, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στα παρακάτω:


-Απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με περιορισμό των διακρίσεων των προτιμησιακών καθεστώτων, και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να επιτραπεί η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο η απόδοση εσόδων βελτιώνεται. Η μεταρρύθμιση αυτή θα αφορά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων.


- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου φοροαπαλλαγών με νέα βάση εισοδηματικών, κοινωνικών και δημογραφικών κριτηρίων.


- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου συμβιβασμού προστίμων, με απλοποίηση του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους καθώς και θεσμοθέτηση συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων τα οποία είναι δυνατό να εισπραχθούν.


- Δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου το οποίο θα αποβλέπει στην πλήρη αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (ακίνητη και κινητή περιουσία) και μέσω αυτού θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.


- Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, με σκοπό να αποκαλυφθούν αυτές και να φορολογηθούν στην Ελλάδα.


- Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι σε φορολογούμενους με υψηλή φορολογητέα βάση, των ατόμων με μεγάλο πλούτο καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Θα υπάρξει ιδιαίτερη αντιμετώπιση της εκ προθέσεως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, καθώς ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της.


- Την αντικατάσταση των επιτροπών διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών από νέο θεσμό, ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών διαφορών μέσω μιας εναλλακτικής διαδικασίας πιο αποτελεσματικής και προσβάσιμης σε σχέση με τις προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.


- Την αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ, τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, του φόρους πολυτελείας, και εν γένει παρεμβάσεις στους έμμεσους φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα