«Η σύνοδος για τη Συρία δεν θα γίνει το Νοέμβριο»

03:57 6/11/2013 - Πηγή: TNSite
Δεν λένε να κοπάσουν οι διαφωνίες σχετικά με τη Συρία, τη στιγμή που η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη δεν πρόκειται να γίνει πριν το Δεκέμβριο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγή στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη και δήλωσε πως «η σύνοδος δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Δεκέμβριο».

Στη διάσκεψη, με την ονομασία «Γενεύη 2» έχει προταθεί να λάβουν μέρος η συριακή κυβέρνηση και αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης, με στόχο τη διευθέτηση της σύρραξης. Έντονες διαφωνίες υπάρχουν όμως, σχετικά με το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ και το εάν και κατά πόσον θα έπρεπε να συμμετάσχει στις συνομιλίες το Ιράν.

Στο μεταξύ, στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι συζητάει με διπλωμάτες κρατών που έχουν δικαίωμα βέτο στο συμβούλιο ασφαλείας, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Από τη μεριά της, η Δαμασκός επανέλαβε νωρίτερα πως ο Άσαντ θα μείνει στην εξουσία ό,τι κι αν συμβεί, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης η οποία υποτίθεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς συνόδου.

Ο Λάχνταρ Μπραχίμι συναντήθηκε αρχικά με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουέντι Σέρμαν, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και τους ρώσους υφυπουργούς Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Γκενάντι Γκατίλοφ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση αυτή ακολούθησε μια ευρύτερη, με τη συμμετοχή διπλωματών των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας, καθώς και γειτονικών χωρών με τη Συρία και του Αραβικού Συνδέσμου.

Μια πηγή του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως παρά το γεγονός πως δεν αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνάντησης, στόχος είναι «τουλάχιστον να διαπιστώσουμε ότι όλες οι πλευρές και οι ομάδες είναι έτοιμες για μια ημερομηνία». Ούτε αυτό όμως φαινόταν να είναι βέβαιο, με δεδομένες τις χαοτικές διαφορές των διαφόρων πλευρών και διεθνών παραγόντων.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη σύρραξη στη Συρία», επανέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βαρσοβία ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει. «Δεν ξέρω πώς κανείς μπορεί να πιστεύει πως η αντιπολίτευση θα συναινέσει ο Άσαντ να συνεχίσει» να ασκεί την εξουσία, υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά, ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε νωρίτερα σήμερα ότι στη διεθνή σύνοδο «πρέπει να προσκληθεί το Ιράν», όπως και όλοι οι άλλοι που μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Πάντως παραμένει αβέβαιη η συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία ασκεί περιορισμένη επιρροή στους αντάρτες, ακόμη και με αραβική κάλυψη.

Ένας άραβας διπλωμάτης δήλωσε ότι το Κατάρ προσπαθούσε «να σφυρηλατήσει μια ενωμένη θέση στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης», προσθέτοντας όμως ότι δεν βλέπει θετική έκβαση.

«Η θέση των Σαουδαράβων περιπλέκει τα πράγματα, δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένοι για τη “Γενεύη 2” αφού έκαναν αυτή τη δημόσια κίνηση κατακραυγής», σημείωσε, αναφερόμενος στο ότι η χώρα δεν ανέλαβε την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα