Η Κύπρος χρειαζόταν μνημόνιο από το 2011

19:50 13/8/2013 - Πηγή: TNSite

Η Κύπρος χρειαζόταν μνημόνιο από το 2011, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης, συνεχίζοντας την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, και χαρακτήρισε καταστροφική την καθυστέρηση για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, που έγινε στα τέλη Ιουνίου

2012.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε, επίσης, ότι στις 21 Ιανουαρίου 2013 στο Eurogroup είχε γίνει σαφές πως δεν θα υπήρχε μνημόνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, γιατί οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα το υπέγραφε.

Ο ίδιος, όπως είπε, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, τον Μάιο του 2012, είχε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία, γραπτώς και προφορικώς, για τις συνέπειες από την μη υπογραφή μνημονίου. Ανέφερε δε ότι έπρεπε να υποβληθεί αίτηση στον Μηχανισμό Στήριξης τέλος του 2011 αρχές του 2012, γιατί -όπως εξήγησε- διαφάνηκε ότι οι τράπεζες δεν μπορούσαν να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια και γιατί υπήρχαν ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν η Κύπρος απευθυνόταν στον Μηχανισμό Στήριξης, μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θα πετύχαινε καλύτερους όρους στο πρόγραμμα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΤ άφησε αιχμές εναντίον του προκατόχου του Αθανάσιου Ορφανίδη, λέγοντας ότι έστειλε επιστολές στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τα δημοσιονομικά και όχι και για τα θέματα των τραπεζών.

Real.gr

madata

Keywords
Τυχαία Θέματα