Ενισχύονται οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία

23:14 2/8/2013 - Πηγή: TNSite
Ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία πλήρωσε το τίμημα στις δημοσκοπήσεις για την ευθύνη του στην πολιτική κρίση που προκλήθηκε τον περασμένο μήνα στη χώρα, ενώ το μείζων συντηρητικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού βγαίνει κερδισμένο, παρά τη σκληρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί συμμορφούμενο στις απαιτήσεις της τρόικας.

Στην έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας, το CDS-PP, ο ήσσων εταίρος του συνασπισμού, είδε τα ποσοστά του να πέφτουν στο

3%, από 5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση τον Μάρτιο, τα οποία απέχουν πολύ από το 12% που είχε συγκεντρώσει κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2011.

Μολαταύτα, η δημοτικότητα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κουέλιου αυξήθηκε από το 28% στο 32%, τερματίζοντας μία μακρά πτωτική περίοδο, ενώ και η προσωπική δημοφιλία του προέδρου της κυβέρνησης ήταν η μόνη μεταξύ των πολιτικών της χώρας που δεν σημείωσε καθοδική τάση.

Ανοδικά ήταν και τα ποσοστά των Σοσιαλιστών, κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, που από το 31% του Μαρτίου στο 35%. Αντίθετα από μία ποσοστιαία μονάδα απώλεσαν τα άλλα δύο κόμματα της αριστεράς, η Συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων έπεσε στο 11%, ενώ το Αριστερό Μπλοκ στο 7%. Αμφότερα τα κόμματα αυτά υποστηρίζουν την πλήρη αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δανεισμού 78 δισεκ. ευρώ από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και πλήρη διαγραφή του χρέους.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση κατέδειξε πως το 53% των 1.096 προσώπων που ερωτήθηκαν στο διάστημα μεταξύ 27 -29 Ιουλίου, δεν θεωρεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, μολονότι σε ποσοστό 77% οι ερωτηθέντες καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης.

Μια νέα εκλογική αναμέτρηση δε φαίνεται ορατή πριν την λήξη της θητείας της παρούσης κυβέρνησης, σε μία διετία, όμως στις 29 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες τοπικές εκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν μία δοκιμή αντοχής για την κυβερνητική συμμαχία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα