Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για επέκταση του Κατακόλου

16:14 11/10/2013 - Πηγή: TNSite
Το «πράσινο φως» για τα έργα επέκτασης του λιμένα Κατακόλου Ηλείας, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητάς του με προσθήκη δύο νέων θέσεων παραβολής μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, άναψε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Επίσης, έργα πρόκειται να εκτελεστούν για τη βελτίωση των κυματικών συνθηκών, για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών και τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας των πεζών στη χερσαία ζώνη του λιμένα, με κατάλληλη επέκταση των παραλιακών

κρηπιδωμάτων.

«Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα έργα επέκτασης του λιμένα Κατακόλου Ηλείας έρχεται σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου στον Πειραιά, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να υλοποιούμε αναπτυξιακές στρατηγικές και για τον τουρισμό, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε πόλο έλξης και την κρουαζιέρα πόλο προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδήματος», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και τόνισε:

«Έχουμε βαθιά ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που αλλάζει το αναπτυξιακό μοντέλο και στηρίζεται σε όλα όσα συνιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως ο τουρισμός. Και αυτό υλοποιούμε».

Τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Κατάκολο, έναν από τους σημαντικότερους λιμένες εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για τμήμα του έργου, ύψους περίπου 14.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το έργο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του, να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής. Επίσης, με την υπογραφείσα ΑΕΠΟ επιβλήθηκαν κατάλληλοι περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, (το οποίο ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000), καθώς και του χερσαίου χώρου που επηρεάζεται από το έργο.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα