Δοκιμάζουν μορφή «ηλεκτροπληξίας» εναντίον του καρκίνου

17:15 16/4/2013 - Πηγή: TNSite

Δοκιμάζουν μορφή «ηλεκτροπληξίας» εναντίον του καρκίνου

Μια ελάχιστη επεμβατική αντινεοπλασματική θεραπεία, κατά την οποία διανοίγονται μικροσκοπικές «τρύπες» στους όγκους για να διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, φαίνεται πως είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση προχωρημένων καρκίνων.

Η μέθοδος αποκαλείται μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση (Irreversible electroporation- IRE) και χρησιμοποιεί εκατομμύρια ηλεκτρικούς παλμούς το δευτερόλεπτο για να σκοτώσει τα κύτταρα στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων, δίχως

να πλήξει τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Την IRE δοκίμασαν σε 25 ασθενείς επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον επεμβατικό ακτινολόγο δρα Κωνσταντίνο Σοφοκλέους.

Οι ασθενείς έπασχαν από καρκίνους που είχαν μετασταθεί σε διάφορα τμήματα του σώματός τους. Η μέση διάμετρος των όγκων τους ήταν 2 εκατοστά. Συνολικά υποβλήθηκαν σε 30 συνεδρίες IRE. Κανένας τους δεν παρουσίασε παρενέργειες, ενώ οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Τα ευρήματα των δοκιμών ανακοινώθηκαν στο αμερικανικό 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (SIR), στη Νέα Ορλεάνη.

Όπως εξήγησε ο δρ Σοφοκλέους, η μέθοδος φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την καταπολέμηση όγκων στο ήπαρ, τους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα σημεία, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και άλλες ευαίσθητες δομές.

«Ελπίζουμε ότι η μέθοδος θα βελτιώσει την πρόγνωση των πασχόντων από δύσκολους καρκίνους», επισήμανε. «Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους».

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα