Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χαράτσι

Νέα εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει με τον νέο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι....

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα που θα οδηγήσει σε μείωση των υφιστάμενων συντελεστών φορολογίας των
ακινήτων και σε ανακούφιση των ιδιοκτητών που σηκώνουν αυτή τη στιγμή μεγάλο φορολογικό βάρος. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, χωρίς να θιγούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν από τη μετακύλιση του βάρους που αναλογεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα, στους ιδιοκτήτες κατοικιών.
Η κατεύθυνση της διακομματικής στη τελευταία της συνεδρίαση ήταν η ευνοϊκότερη μεταχείριση των κατ' επάγγελμα αγροτών, ωστόσο έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις στην περιφέρεια, που έχουν θορυβήσει βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη.
Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πρόσφατα και δυο συσκέψεις η μία υπό την προεδρεία του Αντώνη Σαμαρά και η άλλη όταν ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν την Κίνα. Αντικείμενο και των δυο συσκέψεων ήταν η επεξεργασία σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα με παράλληλη μείωση των συντελεστών.
«Αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι η φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Αν δηλαδή οι αγρότες θα φορολογηθούν για τη γη που καλλιεργούν. Υπάρχουν φωνές τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ που επιμένουν ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί το κεφάλαιο των επιχειρήσεων των αγροτών, δηλαδή η γη. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι για να είναι το σύστημα φορολογίας των ακινήτων δικαιότερο θα πρέπει ακόμα και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να συμβάλλουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τη φορολογία της αγροτικής γης θα έχει έσοδα περίπου 700-800 εκατομμυρίων.
Η τελική εισήγηση δεν έχει διαμορφωθεί και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται μέχρι αύριο που θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά το αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι αν φορολογηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα δυσαρεστηθεί η βάση του κόμματος. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες φωνές που προβάλλουν αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι τα ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια δεν πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση του νέου φόρου.
«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών άφησε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε έτσι να εννοηθεί ότι πέρα από τη μάχη για τη μείωση των συντελεστών στην εστίαση, στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση συντελεστών και σε άλλους τομείς.
Ο Γιάννης Στουρνάρας άνοιξε χθες και δεύτερο «παράθυρο» μείωσης φόρων, που αφορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων και -εφόσον υλοποιηθεί- θα είναι στην πραγματικότητα η πρώτη φορολογική ελάφρυνση μετά από την υπογραφή του Μνημονίου. «Κλειδί» θα είναι, όμως, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
«Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να στείλει μήνυμα σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που ασκούν πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν παροχές, πόσο μάλλον εάν δεν έχουν κοστολογηθεί.
«Η κυβέρνηση δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» είπε και σημείωσε ότι ο ίδιος αποθαρρύνει «συναδέλφους ή βουλευτές κομμάτων που λένε 'να περάσουμε την τάδε ή τη δείνα τροπολογία για να δώσουμε. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε» τόνισε.

Πηγή: real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα