Σύγχρονα πλοία της ακτοπλοΐας δένουν σε ακατάλληλα λιμάνια

Στην καρδιά του καλοκαιριού τα πλοία αναχωρούν από τον Πειραιά έχοντας σημαντική πληρότητα με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.... Ωστόσο τόσο τα πληρώματα των πλοίων όσο και οι επιβάτες διαπιστώνουν ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές -π.χ. στέγαστρα για τους επιβάτες- παρά το γεγονός ότι έχουν επισημανθεί σε ετήσιες εκθέσεις. Παράγοντες της Ακτής Μιαούλη αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «επενδύσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια σε πλοία της ακτοπλοΐας σε αναντιστοιχία με τα λιμάνια, όπου δεν δόθηκαν χρήματα για βελτίωση των υποδομών».
Τίποτε δεν έχει γίνει για τη βελτίωση της κατάστασης έναν χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) της ετήσιας έκθεσης για τα 77 λιμάνια που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Αυτό καταγγέλλει στο «Βήμα» ο ταμίας της ΠΕΠΕΝ κ. Ιωάννης Κοντόπουλος, μέχρι πριν από ένα χρόνο καπετάνιος σε πλοίο της ακτοπλοΐας ο ίδιος που εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
«Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα είχαμε εκθέσει. Δεν έχει συμβεί καμία αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως, αντιθέτως, με κάποια έργα δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο το έργο των πλοιάρχων, όπως συνέβη στην Τήνο με την ημιτελή κατασκευή του λιμενοβραχίονα.
Στην έκθεσή της η ΠΕΠΕΝ είχε επισημάνει το πρόβλημα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αποπεράτωση του έργου θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων τη δυνατότητα προσέγγισης αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές». Όπως επισημαίνει ο κ. Κοντόπουλος, το αποτέλεσμα θα είναι να αποκλειστούν τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία άνω των 150 μέτρων.
Ο ταμίας της ΠΕΠΕΝ τονίζει ότι στα νησιά δεν είναι επί της ουσίας λιμάνια οι χώροι όπου δένουν τα πλοία. Κάνοντας μια σύγκριση με το εξωτερικό, αναφέρει πως εκεί υπάρχουν οργανωμένες υποδομές ενώ οχήματα και επιβάτες επιβιβάζονται από διαφορετικούς χώρους «την ίδια ώρα που σε νησιά όπως η Πάρος πρέπει μέσα σε 10 λεπτά να έχεις φορτώσει 1.500 επιβάτες και 100 ΙΧ αυτοκίνητα!».Οι καπετάνοι των πλοίων της ακτοπλοΐας γίνονται και αποδέκτες παραπόνων από τους επιβάτες, κυρίως για την κατάσταση των πλοίων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό. Όπως λέει, οι ξένοι συνάδελφοί του δεν μπορούν να πιστέψουν την εικόνα που βλέπουν στα ελληνικά λιμάνια ενώ οι έλληνες καπετάνιοι πλέον έχουν εξοικειωθεί και γι' αυτό αρκετές φορές μπορούν με τα πλοία να κάνουν κινήσεις ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες.
Τα ιστιοφόρα και το χάος των δρόμων που πήγε στη θάλασσαΈνας από τους σημαντικούς κινδύνους στα λιμάνια κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αναφέρει, είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση ιστιοφόρων και γενικά σκαφών αναψυχής τα οποία κυβερνούν άτομα χωρίς εμπειρία ναυσιπλοΐας. «Από την ασυνειδησία ενός τέτοιου καπετάνιου δεν κινδυνεύει το πλοίο μου αλλά ο ίδιος και όσοι επιβαίνουν στο σκάφος του» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στο συνοδευτικό έγγραφο της έκθεσης της ΠΕΠΕΝ που είχε σταλεί στον τότε υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη σημειώνεται ότι ενώ έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, «η γενική εικόνα εξακολουθεί να είναι κακή και δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι στο άμεσο μέλλον θα αλλάξει».
Όπως λένε χαρακτηριστικά είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και κάποια μεγάλα νησιά να είναι ουσιαστικά χωρίς λιμάνι. Στις γενικές παρατηρήσεις της σχεδόν για το σύνολο των λιμανιών η Ένωση των Πλοιάρχων διαπιστώνει:
«Οι περισσότερες προβλήτες στερούνται παντελώς προσκρουστήρων και στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.
- Οι ευκολίες υγιεινής που διατίθενται δεν μας τιμούν ως ευρωπαϊκή χώρα.
- Αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν το ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.
- Απαιτείται καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σε όλα τα λιμάνια.
- Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία των λιμενικών αρχών με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης-πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολίας (σ.σ.: όπως σημειώνουν "φαίνεται καθαρά και επιτακτικά η ανάγκη στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας με πλοίαρχο").
- Ζητείται απαγόρευση εισόδου - εξόδου χωρίς άδεια των μικρών σκαφών (αλιευτικά - θαλαμηγά - ιστιπλοϊκά) μια και τα περισσότερα λιμάνια είναι, ταυτοχρόνως, επιβατηγά - εμπορικά - μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια.
- Προτείνεται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων. Το κυκλοφοριακό χάος των δρόμων», όπως λένε χαρακτηριστικά, «καταφέραμε να το μεταφέρουμε και στη θάλασσα.
- Ζητείται να ενημερώνονται οι πλοίαρχοι και να ζητείται η άποψή τους πριν από τον σχεδιασμό κάθε νέου έργου σε λιμάνι. Δεν είμαστε λιμενολόγοι. Έχουμε όμως την εμπειρία από την καθημερινή χρήση όλες τις εποχές του χρόνου και με όλες τις καιρικές συνθήκες. Σκοπός είναι τα έργα που γίνονται να διευκολύνουν την κατάσταση και όχι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, αντί να τα επιλύουν.
- Απαιτείται εφαρμογή των διατάξεων περί παραμονής πλοίων με επικίνδυνα φορτία στα λιμάνια (υγρά καύσιμα - υγραέρια), καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις».
Επίσης, όπως τονίζεται στην επιστολή, σε πολλά λιμάνια έχει υποσκαφτεί η θεμελίωση των προβλητών, έχουν δημιουργηθεί σπηλαιώσεις με επικίνδυνες καταρρεύσεις και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα.
«Είναι πολύ σημαντικό σε ένα λιμάνι για ένα πλοίο να μπορεί να δέσει με ασφάλεια, να αποεπιβιβάσει επιβάτες, να φορτοεκφορτώσει οχήματα αλλά και να παραμείνει με ασφάλεια σ' αυτό αν χρειασθεί», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα