ΣΦΑΓΗ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ...

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σοβαρά σήμερα στο Μογκαντίσου σε μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι ισλαμιστές της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ, με στόχο ένα ξενοδοχείο μέσα στο οποίο βρίσκονταν...
σομαλοί υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι.

Η επίθεση αυτή εναντίον του πολυτελούς ξενοδοχείου Σέντραλ είναι η πιο πολύνεκρη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στη Σομαλία. Στις 14 Απριλίου 2013, μια θεαματική επίθεση καμικάζι στο Μογκαντίσου εναντίον
του κύριου δικαστηρίου της πρωτεύουσας, την οποία ακολούθησε η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 πολίτες.

Σήμερα μια πηγή στη σομαλική προεδρία που ζήτησε να μην κατονομασθεί ανέφερε πως υπάρχουν «τουλάχιστον 25 νεκροί» και διευκρίνισε πως ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί επειδή η κατάσταση πολλών τραυματιών είναι σοβαρή. Σύμφωνα με την πηγή, η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής, έχει τελειώσει.

Ένας αστυνομικός που βρέθηκε επιτόπου, ο Αμπντουλραχμάν Άλι, δήλωσε από την πλευρά του πως είδε ένδεκα πτώματα. Νωρίτερα μια δυτική πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας είχε μιλήσει για «μια εξηνταριά θύματα», νεκρούς ή τραυματίες. Πολλοί υπουργοί, βουλευτές και άλλοι σομαλοί αξιωματούχοι βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο, είχε διευκρινίσει η πηγή.

Σύμφωνα με πηγή στη σομαλική προεδρία, ο αντιδήμαρχος του Μογκαντίσου σκοτώθηκε ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Μεταφορών τραυματίσθηκαν. Τουλάχιστον ένας βουλευτής σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό του Μογκαντίσου, ο οποίος επιβεβαίωσε το θάνατο του αντιδημάρχου της πρωτεύουσας.

Οι ισλαμιστές της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. «Οι μουτζαχεντίν μας βρίσκονται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Σέντραλ και επιτέθηκαν χωρίς φόβο», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ Αμπού Μούσαμπ, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Σεμπάμπ. «Ο στόχος είναι να σκοτωθούν οι αποστάτες (σομαλοί) αξιωματούχοι».

Στο παρελθόν οι Σεμπάμπ είχαν διαβεβαιώσει πως θέλουν να σκοτώσουν «έναν-έναν» όλους τους βουλευτές. Τουλάχιστον οκτώ βουλευτές έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις ή στοχευμένες δολοφονίες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2012 που ανέδειξαν το σημερινό κοινοβούλιο.

Ο σομαλός πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ δήλωσε πως «η επίθεση σε βουλευτές και σε πολίτες ακριβώς μετά την προσευχή της Παρασκευής» δείχνει πως «οι Σεμπάμπ είναι κατά του ισλάμ και αντιδημοκράτες», σύμφωνα με το λογαριασμό της σομαλικής προεδρίας στο Twitter.
Keywords
Τυχαία Θέματα