Ποιός είναι ο ταμίας του Παπαγεωργόπουλου, Παναγιώτης Σαξώνης, και πως καταδίκασε με την κατάθεσή του τον «φτερωτό δήμαρχο»

Κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, που συγκλονίζει την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο και έληξε την Τετάρτη με την ποινή ισοβίων προς τον πρώην δήμαρχο της πόλης, είναι ο Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην δημοτικός υπάλληλος και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση...

Ο Παναγιώτης Σαξώνης, δημοτικός υπάλληλος και διαχειριστής της Ταμειακής υπηρεσίας, φέρεται πως ήταν λειτουργούσε ως μεταφορέας του κυκλώματος, έφερνε τα λεφτά στα γραφεία του δήμου και τα απέδιδε στον τότε γενικό γραμματέα,
Μιχάλη Λεμούσια και αυτός με τη σειρά του στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, αντιμετώπιζε κατηγορίες για για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβια για την υπεξαίρεση, 3 έτη για πλαστογραφία, 8 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και 1,7 εκ. ευρώ χρηματική ποινή, ενώ είναι ο μόνος που παραδέχθηκε τη συμμετοχή και ενοχή του στην υπόθεση.
Μάλιστα προσερχόμενος την Τετάρτη στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση για ποινή ισοβίων δήλωσε στις κάμερες «παιδιά συγγνώμη για ότι κάναμε»

Πως «έκαψε» τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο
Κατά την απολογία του ο Παναγιώτης Σαξώνης επέρριψε ποινικές ευθύνες στον «φτερωτό δήμαρχο» της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι γνώριζε τι συνέβαινε και ήταν μαζί με τον ίδιο και το Λεμούσια η τριάδα που ευθύνεται για τις υπεξαιρέσεις.
«Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι μέσα στους τρεις μας. Εγώ, ο Μιχάλης Λεμούσιας (σ.σ. πρώην γενικός γραμματέας) και ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο άλλοτε ταμίας της Ταμειακής Υπηρεσίας είχε πει τότε ο Παναγιώτης Σαξώνης.
Είχε, μάλιστα, σημειώσει, επικαλούμενος τον Μιχάλη Λεμούσια, ότι ο Παπαγεωργόπουλος ήξερε για την υπόθεση, αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει για το που παν τα χρήματα.
«Τον Παπαγεωργόπουλο δεν τον έβλεπα στο δημαρχιακό μέγαρο. Μπορεί να ήρθε δύο φορές με παρέα στο νυχτερινό μαγαζί που διατηρούσα. Τον χαιρέτισα στην είσοδο και τον έβαλα να καθίσει σε τραπέζι» ήταν τα λόγια του Σαξώνη, ενώ για τον Λεμούσια είχε αναφέρει ότι έκανε κουμάνοτ στα οικονομικά του δήμου και είχε ορίσει και τη δική του αμοιβή, 10% επί των υπεξαιρεθέντων κάθε φορά χρημάτων.
«Μου είπε μη στενοχωριέσαι, θα πάρεις και συ κάποια χρήματα. Δεν ζήτησα το 10%. Με εμπιστευόταν απόλυτα. Ρώτησα ποιοι γνωρίζουν ότι παίρνουμε χρήματα κατ' αυτόν τον τρόπο και ο Λεμούσιας μου απάντησε ότι γνωρίζουν αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν» είχε καταθέσει ο κ. Σαξώνης.
Ο άλλοτε διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου είχε δώσει τη δική του εκδοχή για το σκάνδαλο, που κατά το κατηγορητήριο ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ίδιος απλώς «δεχόταν και εκτελούσε εντολές». Είχε, μάλιστα , δηλώσει «η δική μου ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά εδώ που φτάσαμε πρέπει να αναλάβουν κι άλλοι τις ευθύνες τους».
Ο Παναγιώτης Σαξώνης, μάλιστα, είχε αναφέρει για τους άλλους δύο συγκρατούμενούς του «Έχω αφεθεί στη μοίρα μου από όλους τους συγκατηγορουμένους μου. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όταν τα παίρναμε ήταν καλά;», ενώ επέμεινε ότι από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους μόνο ο Αναστάσιος Γερογιάννης γνώριζε για την υπεξαίρεση, ενώ οι άλλοι δύο -ο Θεόδωρος Αθανάσαρος και ο Μιχάλης Ζορπίδης- αποχώρησαν όταν αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει κάτι ύποπτο.
Keywords
Τυχαία Θέματα