Πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θέλουν οι πολίτες

«Μαλθακότητα» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καταλογίζει στην κυβέρνηση η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε… για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών!..

Σύμφωνα με τη δεύτερη ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο» για το 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Alco και τα ευρήματα της οποίας επεξεργάσθηκαν από το Κέντρο
Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ, η κυβέρνηση πρέπει να έχει πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα! Επιπλέον, τρεις στους τέσσερις πολίτες λένε ότι η πολιτική των μνημονίων είναι λανθασμένη. Πιο συγκεκριμένα, το 73% των πολιτών υποστηρίζει ότι η απόφαση να ακολουθήσουμε τις υποδεικνυόμενες λύσεις των μνημονίων πριν από τρία χρόνια ήταν λανθασμένη, ενώ πιστεύει ότι ο δρόμος αυτός δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη.

Επιπλέον, μόλις το 18% υποστηρίζει την υιοθέτηση της μνημονιακής πολιτικής, ενώ το 9% αποφάσισε να μην απαντήσει στην ερώτηση.

Στην ερώτηση πολλαπλών επιλογών σχετικά με την διαπραγματευτική στάση που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, περισσότεροι από 5 στους 10 (56%) υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει την στάση της. Το 26% υποστήριξε την επιλογή του να παραιτηθεί η υπάρχουσα κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ενώ, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (9%) τάχθηκε υπέρ της επιλογής να διατηρήσει η κυβέρνηση τη στάση που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα. Και εδώ, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό (9%) αποφάσισε να μην απαντήσει στην ερώτηση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στα πρόσωπα που σχετίζονται με το υπουργείο Οικονομικών και σε εκείνα που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα.
Σχεδόν 5 στους 10 (49%), θεωρούν βασική την ανάγκη για ανανέωση στα πρόσωπα που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα, ενώ 3 στους 10 πιστεύουν ότι οι αλλαγές προσώπων πρέπει να εστιαστούν στο υπουργείο Οικονομικών. Αξιοσημείωτο όμως είναι το αρκετά υψηλό ποσοστό αποχής του 21% το οποίο σημειώθηκε στην ερώτηση αυτή, γεγονός που ίσως να σχετίζεται με την έλλειψη αισιοδοξίας που μπορεί να επιφέρει μια ανανέωση προσώπων σε υπουργικό/κυβερνητικό επίπεδο.

Ολοκληρώνοντας την έρευνα του Οικονομικού Βαρομέτρου για το δεύτερο δίμηνο του 2013, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα δυο βασικά ερωτήματα που εξετάζονται την τελευταία διετία σε κάθε τέτοια έρευνα, και σχετίζονται με την γνώμη των πολιτών για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των προσωπικών τους οικονομικών.

Αναφορικά με την πορεία την ελληνικής οικονομίας τα ποσοστά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα έναντι του Φεβρουαρίου, με τον δείκτη αισιοδοξίας να αυξάνεται κατά μόλις 2%, ενώ αντίθετα, ο δείκτης απαισιοδοξίας μειώθηκε κατά 1%. Αναλυτικά, η πλειονότητα των πολιτών είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των δημόσιων οικονομικών σε ποσοστό 72%, ενώ μόλις το 17% δηλώνει αισιόδοξο.

Επιπλέον, το 11% των ερωτηθέντων απείχε από την ερώτηση. Συνεχίζοντας, σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σχεδόν 8 στους 10 (77%) συμμετέχοντες είναι απαισιόδοξοι, ενώ μόλις το 13% διατηρεί τάσεις αισιοδοξίας. Και εδώ σημειώθηκε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό αποχής, το οποίο ανήλθε στο 10%.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 23 και 26 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω απ’ όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Οι επιλογές των πολιτών στα ζητήματα που έθεσε η έρευνα είναι σαφής. Το μνημόνιο ήταν ένα μεγάλος λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει τη στάση της έναντι της τρόικας. Τέλος, οι πολίτες προκρίνουν αλλαγές στα υπουργεία που ασχολούνται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα έναντι εκείνων που ασχολούνται με την οικονομία».

Πηγή: eklogika.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα