ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ '' ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ '' ΤΟΝ ΡΑΧΟΪ...

Το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει φέρει από το 1991 σε πανεθνικές δημοτικές εκλογές, όπως φαίνεται σήμερα από τα επίσημα δεδομένα με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, καθώς οι Ισπανοί...

τιμώρησαν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τέσσερα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περικοπών και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς

Το PP θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, καθώς κερδίζει το 26,5% των ψήφων, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες
λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, καθώς κερδίζουν 25,5%, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Το νέο, φιλικό προς τις αγορές κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) και το κόμμα Podemos (Μπορούμε), που τάσσεται κατά της λιτότητας, σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανατρέποντας ένα δικομματικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου το PP και οι Σοσιαλιστές εναλλάσσονται στην εξουσία από τότε που τελείωσε η δικτατορία, πριν από 40 χρόνια.

Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Νοέμβριο, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει τώρα να μπουν σε μια περίοδο συνασπισμών και συμβιβασμών στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν σήμερα μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις.

Το PP αναμένεται ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στα περιφερειακά προπύργιά του της Μαδρίτης και της Βαλένθια, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν αριστεροί συνασπισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ένα έξιτ πολ έδειξε το PP να χάνει και στην πόλη της Μαδρίτης για πρώτη φορά από το 1991 από έναν αριστερό σχηματισμό που υποστηρίζεται από το Podemos, αν και ένα δεύτερο έξιτ πόλ έδειξε ισοπαλία μεταξύ των δύο.

Στη Βαρκελώνη, ένας άλλος αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής την πρώην ακτιβίστρια Άντα Κολάου και υποστηριζόμενος από το Podemos κέρδισε τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξάρτησίας, κάτι που συνιστά πλήγμα για το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα