Ο τελευταίος γύρος…

Τις τελευταίες τους μάχες πριν τη μεγάλη αναμέτρηση της Κυριακής δίνουν σήμερα οι μεγάλοι μονομάχοι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες πριν από τις κρισιμότερες εκλογές στη νεότερη ιστορία της Γαλλίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
χτυπούν προειδοποιητικά «καμπανάκια» στο επιτελείο του Ολάντ, καθώς ο συντηρητικός Σαρκοζί εμφανίζεται να κλείνει την «ψαλίδα» έναντι του σοσιαλιστή αντιπάλου του στο 6%. Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς αναλυτές, την Κυριακή...
ο Σαρκοζί θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από αυτό για να μεταστρέψει προς όφελός του την κατάσταση και να αναδειχθεί νικητής.

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας υπέστη μεγάλο πλήγμα όταν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που έλαβε 9,1% στον α’ γύρο, του έστρεψε τα νώτα και ανακοίνωσε ότι τίθεται στο πλευρό του Ολάντ.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέσα σε 48 ώρες, εφόσον βέβαια στεφθεί νικητής.

Απόψε θα δώσει ομιλία στη Σαμπλ ντ’ Ολόν, στη Δυτική Γαλλία, την ώρα που ο κ. Ολάντ μεταβαίνει στη Μοσέλ. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Περιζιέ για την τελευταία του ομιλία.

Επισήμως ο κύκλος των προεκλογικών ομιλίων ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, που κατέλαβε την πέμπτη θέση στον πρώτο γύρο, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον κ. Ολάντ. Αν και κάποτε υπηρέτησε την προεδρία, συμμετέχοντας στη δεξιά πτέρυγα του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι ο κ. Σαρκοζί έχει «παραγίνει δεξιός», εγκαταλείποντας τις ευρωπαϊκές αξίες και προσεγγίζοντας επικίνδυνα τις θέσεις των ακροδεξιών στο θέμα της μετανάστευσης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1, ο απερχόμενος πρόεδρος υπενθύμισε πάντως ότι στις εκλογές του 2007 είχε βγει νικητής και χωρίς τη στήριξη Μπαϊρού.

«Μεταξύ των Γάλλων πολιτών, υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτή η χιονοστιβάδα σχολίων και δημοσκοπήσεων… τους κλέβει ένα κομμάτι της ελευθερίας τους» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, εκτός κι αν διαψευστούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Νικολά Σαρκοζί θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος από την εποχή του Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν το 1981, που δεν θα πραγματοποιήσει δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας.

Ο πρόεδρος εμφανίστηκε να «φλερτάρει» και με τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, της Μαρίν Λεπέν, η οποία πάντως ξεκαθάρισε ότι προτιμά να ρίξει λευκό, παρά να ψηφίσει Σαρκοζί ή Ολάντ.

Όσο για τον Σαρκοζί, η Μαρίν Λεπέν είπε ότι η κούρσα της προεδρίας έχει «χαθεί εδώ και καιρό».
Αίσθηση προκάλεσε και το ιδιαίτερα «θερμό» ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, το οποίο παρακολούθησαν 17,9 εκατ. τηλεθεατές.

Η τηλεμαχία αναλύθηκε εξαντλητικά από τα Μ.Μ.Ε., ενώ αυτό που ξεχώρισε ήταν η ένταση του Σαρκοζί, ο οποίος έγερνε συνεχώς πάνω στο τραπέζι, κραδαίνοντας το δάχτυλο προς έναν Ολάντ, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας παρέμεινε μάλλον ατάραχος.

Keywords
Αναζητήσεις
allinurl: teleftaios gyros
Τυχαία Θέματα