Ο Σαμαράς κλείνει "αθόρυβα" τα μέτωπα…

Με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε δυο ημέρες - από την Παρασκευή έως και το Σάββατο το βράδυ - ο κ. Σαμαράς έκλεισε το ζήτημα του Επιτρόπου το οποίο, παρά την εσωκομματική ίντριγκα που προκάλεσε για ένα διάστημα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο...
λόγω της εμπλοκής δύο κορυφαίων στην κούρσα - Δ. Αβραμόπουλος και Ντ. Μπακογιάννη - δεν αναμένεται να αφήσει απόνερα αντιδράσεων είτε εντός της κυβέρνησης είτε εντός της ΝΔ.
Ειδικά
δε, εάν ο κ. Σαμαράς καταφέρει να «πείσει» τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού κρατώντας παράλληλα σε «γαλάζια» χέρια το Πεντάγωνο, τότε η περίπτωση του Έλληνα Επιτρόπου από υπόθεση «μυστήριο» θα εξελιχθεί για το Μέγαρο Μαξίμου σε μια «βελούδινη» υπόθεση που θα έχει ουσιαστικά κέρδη στο επίπεδο των εντυπώσεων εντός του «γαλάζιου» στρατοπέδου, αλλά και πραγματικά οφέλη με την ισχυροποίηση της παρεμβατικότητας που θα έχει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.
Στην περίπτωση που ο κ. Γιουνκέρ πει το «ναι» για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, τότε ο κ. Σαμαράς θα έχει σίγουρα αποκτήσει ένα σημαντικό «χαρτί» στην προσπάθεια ισχυροποίησης της γεωπολιτικής και οικονομικής θέσης της Ελλάδας σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή «φλέγεται» σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.
Οι συζητήσεις για το ποιος θα πάρει τη θέση του κ. Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο έχουν ήδη «ανάψει» και ήδη από χθες υπήρξε ένα ζωηρό... ενδιαφέρον από διάφορους παράγοντες που κινούνται πέριξ του ΠΑΣΟΚ για το σενάριο που θέλει τη Φώφη Γεννηματά να παίρνει τη θέση του υπουργού. Κάτι το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, καθώς ο κ. Σαμαράς - όπως πιστεύουν «γαλάζια» στελέχη - θέλει να έχει η ΝΔ τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπουργού για πολλούς πολιτικούς λόγους από τη στιγμή μάλιστα που η διπλωματία είναι στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε δοθεί κάποιο σχετικό «σήμα» για το πότε θα ανακοινωθεί ο νέος υπουργός Άμυνας, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος δεν προτίθεται να παραιτηθεί τουλάχιστον πριν από τα μέσα Οκτωβρίου λίγο πριν δηλαδή αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
«Τρέχουν» για το πολυνομοσχέδιο
Μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση θέλει να έχει «κλείσει» και το θέμα του πολυνομοσχεδίου το οποίο έως την Τρίτη θα κατατεθεί στη Bουλή, προκειμένου να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου και να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Β' θερινό τμήμα της Bουλής, του οποίου η σύνθεση δεν προκαλεί καμία ανησυχία στους επιτελείς του Μαξίμου για τυχόν μικρά ή μεγάλα αντάρτικα της τελευταίας στιγμής.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ένταξη του επικουρικού των σωμάτων ασφαλείας στο ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, τον καθορισμό της οριοθέτησης του αιγιαλού, αλλαγές στο πλαίσιο για το «πόθεν έσχες» με τη συγκρότηση κεντρικής επιτροπής ελέγχου στη Bουλή και με ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες», την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ, καθώς και τη δημιουργία 400 οργανικών θέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Keywords
Τυχαία Θέματα