Νέο σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxis

Επανέρχεται το σχέδιο για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Με τη διασύνδεση στο συστημα Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο. Για την υλοποίηση
του σχεδίου θα χρειαστεί εκ μέρους των εμπόρων να προμηθευτούν νέες ταμειακές μηχανές...
Σύμφωνα με «Τα Νέα», εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφούν δύο υπουργικές αποφάσεις: Με την πρώτη θα ορίζεται η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να συνδεθούν με το Taxisnet, με τη δεύτερη θα προσδιορίζονται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων ταμειακών μηχανών που θα απαιτηθούν ώστε να υποστηριχθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση.
Το νέο σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει την μη απόδοση ΦΠΑ, αλλά δεν εξασφαλίζει όμως την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, για να εξασφαλιστεί και η έκδοση όλων των αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από τις αρχές του έτους να θέσει σε ισχύ φοροκίνητρα (έκπτωση φόρου, συμμετοχή σε κληρώσεις με βάση τον αριθμό της απόδειξης) για τους καταναλωτές ώστε να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και με τον τρόπο αυτό κάθε συναλλαγή να περνά μέσω τραπεζών, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα άμεσης είσπραξης του ΦΠΑ.
Εξετάζεται, παράλληλα, να εφαρμοστεί το αμερικανικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος (έσοδα μείον έξοδα), κατά το οποίο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνολικές δαπάνες (πλην λογαριασμών ΔΕΚΟ και αγοράς περιουσιακών στοιχείων) του κάθε φορολογουμένου.
Keywords
Τυχαία Θέματα