ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΔΕ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ ΓΙΑ ΤΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

«Σημεία και τέρατα συμβαίνουν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» δηλώνει προς Το Βήμα εργαζόμενος του ΨΝΑ (το γνωστό «Δαφνί»), μετά την αποκάλυψη έγγραφης καταγγελίας συγγενών ασθενούς για τις συνθήκες
νοσηλείας της. Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κινητοποιήθηκε αμέσως, δίδοντας στον διοικητή του Νοσοκομείου εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) εντός 48 ωρών.
Η έγγραφη καταγγελία των συγγενών ασθενούς έχει αποσταλεί στον διοικητή του ΨΝΑ, στον διευθυντή
Ιατρικής Υπηρεσίας και έχει κοινοποιηθεί τόσο στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές όσο και στους φορείς που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με Το Βήμα, οι συγγενείς της κοπέλας, η οποία νοσηλεύεται τον τελευταίο μήνα στο 6ο Τμήμα του ΨΝΑ με ψυχωσική συνδρομή, καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι την πρώτη ημέρα νοσηλείας της ασθενούς οι γιατροί την έδεσαν στο κρεβάτι (αναγκαστική κατάκλιση) επειδή χόρεψε σε μια γωνιά του διαδρόμου. «Αυτός είναι ο τρόπος που αντιδρά όταν δεν αισθάνεται καλά» τονίζουν.
Το ίδιο βράδυ τους παρακαλούσε να τη λύσουν για να πάει στην τουαλέτα και, όπως προσθέτουν, εκείνοι την αγνόησαν, «με αποτέλεσμα να κατουρηθεί πάνω της, κάτι που ακόμα και σήμερα μας το τονίζει για να μας δείξει πόσο αυτό την πλήγωσε και τη μείωσε. Επίσης της αφαίρεσαν τα εσώρουχα και την άφησαν έτσι σε κοινή θέα μέχρι το πρωί που την έλυσαν».
Σε άλλο σημείο της καταγγελίας αναφέρονται σε ένα ακόμη γεγονός «που έχει καταρρακώσει» την ασθενή «και αποτελεί δυσμενή παράγοντα για την ανάρρωση της». Και αυτό ήταν όταν μία γιατρός τη ρωτούσε αν είναι «κοινή γυναίκα».
Το αποκορύφωμα της ψυχικών δεινών της ασθενούς, όπως σημειώνεται στην καταγγελία, είναι όταν εντάχθηκε στο τμήμα γιατρός γνωστός για τις απόψεις το υπέρ της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα εκείνη να αρνηθεί να εξεταστεί από αυτόν -η ίδια «συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα» τονίζεται στην καταγγελία.
Οι συγγενείς της ασθενούς δηλώνουν ότι «η νοσηλεία ενός/μιας ψυχικά πάσχοντος δεν σημαίνει επ ουδενί ότι αναστέλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του». Καταγγέλλουν επίσης τη διευθύντρια του 6ου Τμήματος για άσκηση αυταρχικής και εξουσιαστικής ψυχιατρικής. «Με πρόσχημα ότι στο τμήμα της βρίσκονται και κάποιοι κρατούμενοι», σημειώνουν, «έχει μετατρέψει το τμήμα σε μικρό Άουσβιτς και τους ψυχικά πάσχοντες σε μηχανές κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων, και χρησιμοποιεί με το παραμικρό την κατάκλιση ως μέσο απειλής αλλά και ως πράξη».
Keywords
Τυχαία Θέματα