Η προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν είναι το «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση



O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε σήμερα «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν επισημαίνοντας ωστόσο ότι "τεράστια προσκόμματα" παραμένουν στο θέμα αυτό και κάλεσε το αμερικανικό Κονγκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης....

Σε επίσημη παρέμβασή του από τον Λευκό Οίκο --αργά το βράδυ στην Ουάσινγκτον-- ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν το Ιράν
δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο, οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση".
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και ότι βασικοί περιορισμοί "φράσσουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας".
Με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ να προειδοποιεί ότι η Γερουσία θα εισηγηθεί τη λήψη πρόσθετων κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα έχει διαβουλεύσεις με το Κονγκρέσο αλλά "τώρα δεν είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε επιβολή νέων κυρώσεων".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα