Εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί για παλαιά χρέη

Θέμα χρόνου είναι η εξόφληση παλαιών χρεών (έως το τέλος του 2011) του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σημειώνοντας ότι τα ποσά που θα αποδοθούν θα υποστούν «κούρεμα» 3,5%...
Σε πρώτη φάση, θα δοθούν 164 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν οφειλόμενα του ΟΠΑΔ, ενώ εκκρεμεί η εξόφληση επιπλέον 130 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν οφειλόμενα των λοιπών Ταμείων που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο,
οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, αφού σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, «δεν θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφισταμένων κατά την 31/12/2011, εκτός αν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστα Λουράντο, αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας του 2011, οι φαρμακοποιοί δεν θα πληρωθούν για συνταγές που εκτέλεσαν το 2012.
«Οι φαρμακοποιοί παίρνουν εμπόρευμα το οποίο συχνά πληρώνουν τοις μετρητοίς», αναφέρει ο κ. Λουράντος και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι δεν μπορούν να περιμένουν την εξόφληση όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας προκειμένου να πάρουν τα οφειλόμενα του 2012. Εν αντιθέσει με τους περισσότερους παρόχους οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει ΦΠΑ και άλλους φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει».
Keywords
Τυχαία Θέματα