Επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος της Γερουσίας της ΛΔ Κονγκό

Ο πρόεδρος της γερουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εισήχθη σε νοσοκομείο του Παρισιού έπειτα από μια επίθεση που υπέστη στη γαλλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.....
Το ΥΠΕΞ ανέφερε στον ιστότοπό του ότι ερευνά την επίθεση της παραμονής της πρωτοχρονιάς σε βάρος του προέδρου της γερουσίας Λεόν Κενγκό Ουά Ντον, ενώ η Κινσάσα απαίτησε
εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές.
Το υπουργείο ανέφερε πως ο πολιτικός πραγματοποιούσε ιδιωτική επίσκεψη στο Παρίσι και δεν είχε πληροφορήσει τις αρχές για την άφιξή του.
Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έσπευσαν να τον βοηθήσουν όσο γρηγορότερα αυτό ήταν δυνατόν και εισήχθη σε νοσοκομείο στην πόλη, πρόσθεσε η ανακοίνωσή του.
«Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαβιβάσαμε αυτές τις πληροφορίες στις αρχές του Κονγκό και παραμένουμε σε επαφή μαζί τους», ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του Κε Ντ’ Ορσέ Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι «καταδικάζουμε την επίθεση».
Ο πρόεδρος του Κονγκό Ζοζέφ Καμπιλά ορκίστηκε την 20ή Δεκεμβρίου ξανά μετά τη νίκη του στις εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων όμως αμφισβητήθηκαν έντονα.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ετιέν Τσισεκέντι χαρακτήρισε το αποτέλεσμα προϊόν νοθείας και υποστηρικτές του διαδήλωσαν εναντίον του Καμπιλά στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.
Η επίθεση εναντίον του προέδρου της Γερουσίας σχετίζεται με την πολιτική διένεξη, σύμφωνα με την Κινσάσα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας «δέχθηκε επίθεση στο gare du Nord από ομάδες ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται ‘μαχητές’ προσκείμενοι στον Ετιέν Τσισεκέντι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε.
Ο Τσισεκέντι αυτοανακηρύχθηκε «εκλεγμένος πρόεδρος» της ΛΔ Κονγκό μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες ο Κένγκο έχει χάσει δόντια, υπέστη ξυλοδαρμό και τον έσυραν στο έδαφος, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αλέξις Τάμπουε Μουάμπα δήλωσε ότι ο γάλλος πρεσβευτής στην Κινσάσα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
«Θεωρούμε ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να εγγυάται την ασφάλεια των αξιωματούχων του Κονγκό που ταξιδεύουν στο Παρίσι, των [εκλεγμένων] αντιπροσώπων μας και των μελών της διπλωματικής μας αποστολής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα