Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...

Ετοιμάζεται το νέο «μνημόνιο» ως κατάληξη της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «εταίρους», υποστηρίζει με άρθρο του στην εφημερίδα RealNews Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Προσθέτει...
ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται εντός των κανόνων της ΕΕ «που είναι το «κοινό σπίτι» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τα οποία μπορεί να ανταγωνίζονται για τα κέρδη και τις ζημιές από την κρίση και τη διαχείριση του χρέους, αλλά απέναντι στους λαούς και τα δικαιώματά τους έχουν κοινή στάση, μόνιμα εχθρική».

Ο
κ. Κουτσούμπας αναφέρει πως παρότι η ελληνική γλώσσα επιτρέπει την εμφάνιση της νέας συμφωνίας και των μηχανισμών επιτήρησης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με άλλη ονομασία χωρίς αρνητικά φορτισμένους όρους, όπως «μνημόνιο» ή «τρόικα», εντούτοις, «αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να κρύψει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις αυτής της συμφωνίας, μέσω ίσως μιας τεχνικής παράτασης του μνημονίου, με την ονομασία: «πρόγραμμα - γέφυρα».

«Σ' αυτές τις συνθήκες έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοηθεί ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση -όσο περήφανη κι αν είναι- δε μπορεί να έχει κατάληξη υπέρ του λαού» υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφέρει ότι η ανησυχία του κόμματος για την αντιλαϊκή κατάληξη της διαπραγμάτευσης εδράζεται στην παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του 70% των μέτρων που ελήφθησαν με το μνημόνιο και στην κάλυψη του υπολοίπου με ισοδύναμα μέτρα διαθρωτικού χαρακτήρα σε στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, που «σταθερά προτείνει αντιλαϊκά μέτρα».

Επικαλούμενος αποστροφή του πρωθυπουργού για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», ο κ. Κουτσούμπας προσθέτει ότι η απαίτηση για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, απαιτεί αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως «σάρωμα» των εναπομεινάντων δικαιωμάτων καθώς και νέους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς όχι για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Προσθέτει δε, ότι ακόμα και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «που σε κάθε περίπτωση μόνο ψίχουλα έδινε στην πιο ακραία φτώχεια, παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις «κουτσουρεμένο», με μέτρα, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού και η αύξηση του αφορολογήτου, να μετατίθενται για το μέλλον».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει επίσης πως η μεγαλύτερη απόδειξη τού ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε αντιλαϊκό στρατόπεδο, βρίσκεται στην ταύτιση της κυβέρνησης με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και κυρίως οι ΗΠΑ, που μπορεί για τα δικά τους συμφέροντα να πιέζουν την Γερμανία, όμως απέναντι στους λαούς ακολουθούν την ίδια σκληρή πολιτική.

Ο κ. Κουτσούμπας τονίζει ότι το συμφέρον του λαού δεν είναι να παίζει τον ρόλο του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής κάτι που «αντικειμενικά διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία και να την παρουσιάζει στο λαό ως δήθεν επιτυχία».
Keywords
Τυχαία Θέματα